E-handelsbloggen

E-handelsbloggen

Kampanjspårning

Med hjälp av kampanjspårning går det att spåra en besökare hela vägen från exempelvis ett nyhetsbrev - till ett genomfört köp i webbshopen. Genom att märka upp de länkar som används i nyhetsbrevet, facebook, annonskampanjen eller liknande, kan Google Analytics samla in och analysera denna information.

Vet du hur många som klickade vidare på länkarna i ert senaste nyhetsbrev och hur många genomförda köp som det ledde till? Denna information är enkelt att få presenterad och sammanställd i Google Analytics om nyhetsbrevets länkar som leder till webbshopen märks upp. Låt säga att en länk till startsidan för webbshopen ser ut enligt följande:

http://www.minwebbshop.se

Efter att ha märkt upp länken får den följande utseende:

http://www.minwebbshop.se/?utm_source=nyhetsbrev_aug&utm_medium=e-post&utm_campaign=skolstart

Notera att länken ovan märkts upp med tre variabler; utm_source (Kampanjkälla), utm_medium (Kampanjmedium) och utm_campaign (Kampanjnamn). Exempel på hur dessa tre märkningar kan användas:

Kampanjkälla: Används för att identifiera länkens ursprung, eller källa. Det kan exempelvis vara namnet på ett nyhetsbrev eller namnet på en hänvisningswebbplats.
Exempel: ”nyhetsbrev_aug”, ”facebook”, ”nyhetsbrev_20120101”, ”Aftonbladet.se”

Kampanjmedium: Anger genom vilket format länken förmedlats.
Exempel: ”banner”, ”nyhetsbrev”, ”facebook_wall”, ”skyscraper_banner”, ”textlänk”

Kampanjnamn: Särskilj olika kampanjer genom att ge dem var sitt namn. Flera olika banners & länkar inom samma kampanj kommer även grupperas under detta namn.
Exempel: ”Skolstart”, ”Mellandagsrea”, ”Fars dag”, ”Vårnyheter”, ”Fotbollskampanj”

Anledningen till att länkar märks med tre variabler är man lätt ska kunna filtrera ut dessa över längre perioder, åtskiljda från varandra. Den enda av dessa tre variabler som alltid ska vara tidsbegränsad är kampanjnamn, vilken ska vara unik för varje kampanj.
Kampanjmedium däremot bör alltid heta samma sak varje gång samma medium används, som exempelvis nyhetsbrev. Detta för att kunna se hur mycket försäljning nyhetsbrev genererat totalt under en längre tid. Medan kampanjmedium visar statistik för ett specifikt format, kan kampanjnamn spänna över flera källor och medium.

Utöver ovanstående märkningar finns ytterligare två stycken valfria: utm_term (Kampanjterm) och utm_content (Kampanjinnehåll). Kampanjterm används för betalda sökord på andra sökmotorer än Google. Kampanjinnehåll används främst vid A/B-tester och innehållsbaserade annonser där man behöver skilja annonser eller länkar åt som leder till samma webbadress.

HJÄLPMEDEL FÖR ATT SKAPA MÄRKTA LÄNKAR


Google tillhandahåller ett verktyg som gör det enkelt att skapa länkar innehållandes de variabler som behövs. Det finns på följande adress:
http://support.google.com/googleanalytics/bin/answer.py?hl=sv&answer=55578
(Uppdaterad 2013-10-08)
https://support.google.com/analytics/answer/1033867

Verktyget består av tre steg:
Steg 1: Ange adressen till sidan i webbplatsen dit länken ska leda till.
Steg 2: Fyll i de variabler som ska användas (Kampanjkälla, Kampanjmedium och Kampanjnamn).
Steg 3: Klicka på knappen ”Skapa webbadress” och kopiera sedan länken.

AUTOMATISK MÄRKNING AV ADWORDS


Observera att om ditt Google Analytics-konto är kopplat till ett aktivt Google AdWords-konto och automatisk märkning är aktiverad behöver du inte märka dina webbadresser i AdWords. Google Analytics spårar automatiskt alla dina AdWords-kampanjer.

Läs mer om hur automatisk märkning aktiveras i AdWords:
http://support.google.com/analytics/bin/answer.py?hl=sv&answer=1033981

VID ANDRA KAMPANJER ÄN ADWORDS DÄR MAN BETALAR PER KLICK (CPC)


Vid behov av att kunna se och ha kontroll över kampanjer där man betalar per klick, är det bättre att märka dessa kampanjlänkar än att enbart förlita sig på besöksstatistik från hänvisningswebbplatser i Google Analytics.

Exempel:
Dina artiklar finns med hos Prisjakt där du betalar per klick. Prisjakt registrerar alltid varje enskilt klick, även från samma besökare. Analytics däremot registrerar bara nya besök från Prisjakt om besöket har varit inaktivt i 30 min och återaktiveras, om ett nytt dygn startats eller om märkningen ändrats.

Detta kan leda till följande vanligt förekommande scenario:
En besökare klickar på en länk i Prisjakt som leder till en artikel i din webbshop. Besökaren går sedan tillbaka till Prisjakt och klickar på en ny länk som leder till en annan artikel. Prisjakt kommer nu ta betalt för två klick, medan Analytics bara registrerat ett besök.
Lösningen på ovanstående problem är att ge varje länk en unik märkning. Detta görs enkelt med variabeln Kampanjterm, som man exempelvis ger artikelns benämning eller artikelnummer.

ANVÄNDBARA LÄNKAR


Hur kampanjspårning fungerar
http://support.google.com/analytics/bin/answer.py?hl=sv&query=kampanjsp%C3%A5rning&answer=1033173

Om annonskampanjer i Google Analytics
http://support.google.com/googleanalytics/bin/topic.py?hl=sv&topic=10996

(Uppdaterad 2013-10-08)
https://support.google.com/analytics/answer/1033863

Taggar: analytics
Peter Andersson den 22 mars 2012 08:36 | 0 kommentarer

Braksuccé för Leilas konceptbutik på nätet

I måndags eftermiddag slog den välkända författaren och TV-kocken Leila Lindholm upp portarna till sin efterlängtade konceptbutik på nätet, www.leilasgeneralstore.com. Det blev en braksuccé som slog alla förväntningar. Med över 17 000 fans på Facebook, drygt 3000 följare på Twitter samt en mycket välbesökt blogg hade man så klart höga förväntningar, men att försäljningen skulle få den raketfart som den fick hade ingen kunnat drömma om.

Projektet satte fart strax före jul och sedan dess har E37 i nära samarbete med Leila och hennes medarbetare jobbat för fullt för att uppnå det önskade resultatet.

Försäljningen tickade igång för fullt redan de första minuterna efter lanseringen och redan efter första dygnet hade investeringen i e-handelsplattformen betalat sig. Statistiken visar att varje unik besökare i genomsnitt stannar i 10 minuter och varje kund handlar för i snitt ca 1000 kr.

Leila berättar att hon är överväldigad av det enorma intresset.

- Vi tänkte att vi skulle smyga igång det hela. Det här med e-handel är ju något helt nytt för oss så vi tänkte att vi väntar med att slå på stora trumman tills vi känner oss säkra på logistiken. Nu blev ju intresset enormt i alla fall och det får vi ju se som ett angenämt problem. Vi får helt enkelt lära oss snabbare och sätta in extra resurser.

Troligtvist är följande faktorer nyckeln till den framgångsrika lanseringen:
• Ett starkt och välkänt varumärke.
• Tilltalande produkter som varit efterfrågade av läsarna.
• Leilas böcker har sålts i hundratsentals exemplar och är utgivna i över femton länder.
• En unik design och stil som bygger på Leilas helhetskoncept kring program, böcker och all typ av marknadsföring.
• Marknadsföring via sociala medier och PR.
• Lättnavigerad webbutik, byggd på E37s effektiva e-handelskoncept.
• Snabbkassa/enstegskassa med de vanligaste säkra betalsätten.

Leilas konceptbutik finns idag på svenska och engelska och man erbjuder leverans till ett femtontal länder. Med E37 e-handelssystem är det enkelt att steg för steg lansera konceptbutiken på fler marknader.

 Vi önskar Leila fortsatt lycka och framgång med sin konceptbutik!

Mercedes Karacsony den 16 mars 2012 | 0 kommentarer

Pinterest

Pinterest används för att skapa klädstilar, organisera recept, planera bröllop, inreda hem, önskelistor och mycket mer. Tänk dig att du har en virtuell anslagstavla där du samlar bilder och urklipp på saker du gillar.

Exempel:
Du ska inreda ett vardagsrum och skapar därför en anslagstavla du kallar ”Mitt nya vardagsrum”. När du sedan surfar runt på inredningsbloggar, möbelbutiker, färgbutiker och så vidare kan du skapa pins och samla det du gillar på din anslagstavla. Din anslagstavla kan exempelvis komma att innehålla snygga tapeter, soffor, inredningsdetaljer, bord, tavlor, lampor och så vidare. På så sätt kan du skapa fram en bra stil för ditt vardagsrum. Du kan även låta en eller flera andra personer hjälpa dig lägga till pins på din anslagstavla. Varje pin kan dessutom kommenteras av andra eller gillas, precis som på Facebook.

På Pinterest läggs ett ständigt flöde av nya pins upp av dess användare. Precis som på andra sociala nätverk kan man följa andra användare och se nya bilder de sparar på sina anslagstavlor. Det går även att söka anslagstavlor inom en viss kategori, pins inom ett prisintervall eller populära pins. Ser man en pin man gillar kan man spara den i någon av ens egna anslagstavlor. Dina vänner kommer då se din bild och kan i sin tur lägga det på sina anslagstavlor. Chansen att en bild sprids vidare, tillsammans med dess länk, kan alltså vara relativt stor.

HUR SKAPAR MAN EN PIN?


Efter att man registrerat sig på Pinterest behöver knappen "Pin it" installeras. Detta sker genom att man helt enkelt drar knappen till bokmärkesfältet i webbläsaren (Google Chrome). När "Pin it"-knappen väl är på plats låter den dig ta en bild från vilken webbplats som helst och lägga till den på en av dina anslagstavlor.
"Pin it"-knappen hittar du här: http://pinterest.com/about/goodies/

ER WEBBUTIK PÅ PINTEREST


Pinterest är även en bra möjlighet för webbutiker att få fler besökare, vilket i sin tur kan ge mer försäljning. Fler länkar kan även leda till högre ranking i Google. Att få er webbutiks besökare att lägga upp era artiklar på sina anslagstavlor är naturligtvis mest önskvärt, men er webbutik kan även skapa egna anslagstavlor.

Det finns dock några riktlinjer Pinterest gärna vill att sina användare följer. Under etikettregel #3 på denna lista står det att man ska försöka att inte använda Pinterest enbart som ett verktyg för egenreklam. Att bara skapa en anslagstavla full av artiklar från egna webbutiken är ingen bra idé, eftersom den då förmodligen inte blir så intressant eller användbar för särskilt många.

Tänk istället kreativt när du skapar dina anslagstavlor! Blanda artikelbilder med andra typer av bilder från Internet (eller ladda upp från egna datorn), som exempelvis matchande miljöbilder, vintage-prylar och platser. Det går även att lägga in filmer. Försök hitta ett tema för varje anslagstavla. Exempel på några generella teman kan vara:
  • Kläd- eller inredningsstil
  • Högtid (bröllop, jul, dop etc)
  • Geografisk plats
  • Färg (t ex enbart gula bilder)
  • Sport
  • Livsstil

Uppdatera hela tiden anslagstavlorna genom att lägga till nytt innehåll. Var även uppmärksam på trender och vad som är aktuellt just nu.

LÄGG TILL PRIS PÅ EN PIN


Det finns möjlighet att lägga till ett pris på en pin, vilket placeras i bildens ena hörn. För närvarande finns endast stöd för dollar och pund. Det räcker att skriva priset någonstans i beskrivningstexten så hittar Pinterest det automatiskt. Skriv någon av valutasymbolerna $ eller £ följt av priset.

"PIN IT"-KNAPPAR I WEBBUTIKEN


Det finns möjlighet att lägga till en "Pin it"-knapp vid varje artikel i en webbshop. Knappen påminner om Facebooks gilla-knapp och både uppmanar och gör det enklare för besökare att lägga till artiklar i sina anslagstavlor.
Läs mer på: http://pinterest.com/about/goodies/

http://pinterest.com/
Taggar: pinterest
Peter Andersson den 2 mars 2012 11:00 | 0 kommentarer

E37 Nyhetsbrev och e-handelstips

Senaste inläggen

2018-09-04
E37 möjliggör ökad försäljning med automatiserad leasing genom Wasa Kredit
Pressmeddelande 2018-09-03. Wasa Kredits nya checkout för hyra och leasing är nu integrerad med E37s e-handelsplattform. Genom Wasa Kredit kan e-handlare hos E37 erbjuda sina företagskunder möjligheten att välja leasing och hyra som betalsätt direkt i sin webbshop.
2017-10-20
Nytt samarbete förenklar hemleverans för e-handlare
Pressmeddelande 2017-10-20. Flexibilitet och valfrihet för när och hur varan levereras är viktigt för många som handlar på nätet. E-handelsleverantören E37 erbjuder nu hemleveranstjänster via logistikföretaget Best Transport integrerat i e-handelssystemets kassa. För konsumenten blir det enkelt att se hur snabbt det går att få hem varorna och välja leveransdatum.
2017-10-13 15:52
E37 har nu checkout-lösningen Ecster Pay tillgänglig
Nu samarbetar vi och Ecster kring deras Ecster Pay i kassan som hjälper kunden före, under och efter köpprocessen. Med Ecster Pay förenklas köpet genom en smidig checkout med de vanligaste betalsätten, tillsammans med möjligheten att få välja leveransadress.
2017-02-22
Försäljningsrekord för AIK Shops e-handel
För AIK Shop innebar 2016 fantastiska rekord både för julhandeln och året i sin helhet. Med optimal mobilanpassning, smarta kampanjer och AIK-anpassade produktlanseringar nådde man för första gången en åttasiffrig omsättning i webbshopen.
2017-01-19
E-handelsoptimering: Frakt och leverans
Frakten är en av de viktigaste parametrarna att få rätt för en e-handlare. Om leveransen upplevs som dyr, obegriplig eller krånglig är risken stor att man tappar kunden i kassan. En smart utformad fraktmodell har betydelse för både konverteringsgrad, merförsäljning och lönsamhet. I den här artikeln går vi igenom sex aspekter av frakt- och leveransoptimering.
2015-12-07
Jordklok.se – e-handelsoptimering gav ny tillväxtboom
Jordklok.se är en av Sveriges ledande nätbutiker för ekologiska produkter. Inför 2015 var frågan hur mycket mer det fanns att hämta genom att byta till en modernare e-handelsplattform. En första utvärdering visar fantastiska resultat på kort tid för både konverteringsgrad och försäljning, med mobilanpassningen som främsta framgångsfaktor.

Arkiv

2018
   september 2018 (1)
2017
   oktober 2017 (2)
   februari 2017 (1)
   januari 2017 (1)
2015
   december 2015 (1)
   november 2015 (1)
   maj 2015 (1)
   april 2015 (2)
2014
   december 2014 (1)
   november 2014 (1)
   oktober 2014 (2)
   september 2014 (1)
   mars 2014 (1)
   februari 2014 (1)
2013
   november 2013 (1)
   oktober 2013 (1)
   september 2013 (1)
   augusti 2013 (1)
   juli 2013 (1)
   juni 2013 (1)
   mars 2013 (4)
   februari 2013 (4)
2012
   december 2012 (1)
   oktober 2012 (3)
   september 2012 (6)
   augusti 2012 (3)
   juli 2012 (1)
   april 2012 (3)
   mars 2012 (3)
2011
   november 2011 (1)
   oktober 2011 (1)
   maj 2011 (2)
   april 2011 (1)
   mars 2011 (1)
2010
   november 2010 (1)
   oktober 2010 (1)
   juni 2010 (2)
   maj 2010 (1)
   april 2010 (2)
   mars 2010 (1)
Scrolla upp
Stäng