E-handelsbloggen

E-handelsbloggen

Avenue 68 lanserar e-handel i molnet med E37 och Visma Retail

Pressmeddelande 2013-11-29.
Nu finns en skalbar lösning att växa i för butiker som snabbt vill starta e-handel.
E37 e-handelssystem och Visma Retails detaljhandelslösning baserad på Visma Business har integrerats till en molntjänst som hanterar hela e-handelskedjan.
Pilotkund är modebutiken Avenue 68 som nu lanserar sitt inspirerande sortiment på nätet på www.avenue68.se.

En annorlunda modebutik lanserar webbshop

Avenue68 har under tre års tid byggts upp till en av landets finare modebutiker och steget in i e-handeln har nu påbörjats.

"Redo för affärer på nätet har vi egentligen varit en längre tid", kommenterar Beatrice Bengtsson, grundare och butikschef till Avenue68, "men däremot inte känt att vi hittat rätt e-handelsleverantör förrän nu, med E37. Uppbyggnaden av vår e-shop har föregåtts av ett nära, kreativt och mycket gott samarbete, vilket nu har gjort det hela genomförbart."


Emil Mårtensson, Beatrice Bengtsson och Elisabeth Besheri på Avenue 68.

År 2010 öppnade Avenue68 sin fysiska butik i Västervik, med tanken att tillgodogöra den mer kräsne konsumenten med de kvalitetsvarumärken som saknades på marknaden samt en inspirerande helhetsupplevelse för kunden i butiken. Stor kunskap, hög servicenivå, rymliga provrum, luftig och värdig exponering av varorna samt egen sömnadsverkstad. Allt detta på en rymlig och väldesignad yta om 400 kvm.

"Det är med stor entusiasm och glädje, som vi ser fram emot att nå ut till hela svenska folket", säger Beatrice Bengtsson. "Tack vare den integrerade helhetslösningen från Visma och E37 har det varit enkelt för oss att lansera Avenue 68 på nätet. Vi kan sälja från samma lager och sortiment både på webben och i den fysiska butiken, och hantera en ökande ordervolym med minimalt manuellt arbete."

Avenue 68 skiljer sig från mängden genom att stora delar av butiksinredningen också är till salu. Modebutiken fungerar därmed samtidigt som ett showroom för heminredningssortimentet.

"Med god produktinformation, designstarka varumärken och ett intressant sortiment inom både mode och heminredning tror vi att Avenue 68 har goda förutsättningar att utöka sin kundkrets på webben", säger Fredrik Karlsson, VD på E37.

E-handelssamarbete i molnet ger konkurrensfördelar för butiker

Idén bakom samarbetet mellan E37 och Visma Retail är att skapa en effektiv helhetslösning för både e-handel och butikshandel, genom en färdig integration av sina molntjänster. Lösningens motor är affärssystemet Visma Business som ger komplett ekonomistyrning och kontroll på varuflöden. Helheten kompletteras dessutom av ett integrerat kassasystem.

"Det har länge varit en trend att butikshandel och näthandel vävs samman allt tätare. Samtidigt ökar hastigheten inom både teknikutveckling och marknadstrender, och konkurrensen mellan butiker är tuff", säger Fredrik Karlsson, VD på E37. "Med denna helhetslösning i molnet får butiker en skalbar och framtidssäker plattform. Den initiala investeringen är låg och det är enkelt för en butik att bygga ut med fler moduler och ny, modern funktionalitet under resans gång. Man riskerar aldrig att fastna i en föråldrad lösning som är svår att uppgradera."

"För butiksinnehavaren ger molntjänsterna från E37 och Visma konkurrensfördelar i form av kort startsträcka och minimalt tekniskt krångel. Det blir enkelt att budgetera för ett bestämt antal butiker och kassor samt e-handel med en eller flera shopfronter", säger Sven Arnquist, Sverigechef för Visma Retail.

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION

Fredrik Karlsson, VD, E37 System AB
Tel: 08-587 667 91
E-post: fredrik.karlsson@e37.se

Beatrice Bengtsson, grundare och VD, Avenue 68 AB
Tel: 0490-107 14
E-post: beatrice.bengtsson@avenue68.se

Sven Arnquist, Sverigechef för Visma Retail AB
Tel: 0722-23 49 50
E-post: sven.arnquist@visma.se

Om Avenue 68

Avenue 68 – Västerviks modebutik i världsklass!

År 2010, efter en omsorgsfull och egenskapad design, eget byggande och snickrande slog vi stolta upp portarna till vår butik – och ända sedan den dagen rullar vårt utvecklande av Avenue 68 med glädje ständigt på.

Vi som skapar butiken har tillsammans en mer än 30-årig erfarenhet inom modebranschen. Erfarenhet som har genererat en högst välgjord och genomtänkt butik, där vi väver samman vår höga servicenivå och stora kunskaper med kvalitets- och designstarka varumärken. Butiken mäter c:a 400 kvm och är indelad i 4 avdelningar: Dam, Herr, Skor, Home, där du får en mycket entusiasmerande och behaglig helhetsupplevelse i stil, inspiration och handel.

Vi hjälper dig gärna med tips och råd om vad som skulle passa just dig bäst/för att få ihop en hel look. Dessutom har vi ett speciellt avsett område i butiken för vår sömnadsverkstad, där vi kan hjälpa dig med många olika sömnadsingrepp.

Läs mer på www.avenue68.se.

Om E37 System

E37s affärsidé är att tillhandahålla e-handelssystem som gör det enkelt att bedriva lönsam e-handel. Med mer än 10 års erfarenhet är E37 specialister på att integrera med alla slags butiksdata- och affärssystem. E37 levererar en helhetslösning med allt från design, rådgivning, integration, lansering, drift och moderna metoder för Internet-marknadsföring.

E37 har skapat framgångsrika webbutiker för Länna Sport, AIK, SkiStar, Leilas General Store, Bookbinders Design, Laura Ashley, Woolrich Store, Lampan, Sko-Boo och SWEdala Outlet m.fl.

Läs mer på www.e37.se.

Om Visma Retail

Med vår hjälp kan aktörer inom detaljhandeln attrahera sina kunder till handelsplatsen, öka försäljningen genom förbättrad shoppingupplevelse och skapa lojala kunder. Detta genom smart användning av teknik som stödjer nödvändiga processer på alla nivåer. Vi erbjuder helhetslösningar inom butiksdata och kringtjänster. Vi ingår i Visma-koncernen som levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 400 anställda, varav 1 600 i Sverige. 2012 uppgick omsättningen till 5 749 miljoner norska kronor.

Läs mer på www.visma.se/retail.

Fredrik Karlsson den 29 november 2013 | 0 kommentarer

Sveriges största idrottsförening lanserar ny webbshop

Pressmeddelande 2013-10-03.
AIK Merchandise lyfter sin multikanalförsäljning med ny webbshop och ny IT-infrastruktur som kopplar ihop alla säljkanaler. E-handelsleverantören E37 har stått för rådgivning, implementation och redesign av aikshop.se. Hela e-handelskedjan har integrerats med ekonomisystemet Mamut och SveaWebPays betaltjänster. Den nylanserade aikshop.se har fått en god start med hög försäljning och beröm i sociala medier.

Moderniserad layout och förbättrad köpupplevelse

En rejäl ansiktslyftning av AIK:s webbshop var en central del av projektet. E37 fick fria händer att skapa en ny, modern layout utifrån AIKs grafiska profil och implementera den i E37:s e-handelsplattform.
"I den nya webblayouten har vi valt ett tydligare, bildintensivt formspråk med större texter och tydligare knappar" berättar Johan Andersson, projektledare på E37. "Navigationen är optimerad för hög konvertering genom få klick och korta vägar till produkterna och kassan. Dessutom används stora produktbilder och säljpuffar där AIK valt att använda spelarna själva, som ofta figurerar som modeller."

Sammanfattningsvis har man fokuserat på att ge supportrarna en förbättrad köpupplevelse och service på följande sätt i den nya webbshopen:

 • Möjlighet att beställa personlig matchtröja med namn och nummer.
 • Fler sätt att betala med faktura, delbetalning, kort och internetbank via SveaWebPay.
 • Utökat sortiment och sänkta fraktavgifter.
 • Ett modernt och lättnavigerat gränssnitt med tydligare formspråk.
 • Stora produktbilder där spelarna ofta är modeller.
 • En och samma webbshop för både AIK Fotboll och AIK Hockey.

"Vi är väldigt nöjda med utformningen av den nya aikshop.se", säger Johan Segui, VD för AIK Merchandise AB. "Försäljningen under de första dygnen har varit stark och vi har fått mycket positiv feedback från supportrarna i sociala medier."

Multikanalförsäljning med integrerat e-handelsflöde

När AIK Merchandise upphandlade nya IT-system under 2012 gällde det att hitta system som stödjer försäljning i flera kanaler, hanterar flera lagerställen och kan integreras till en helhetslösning.

AIK säljer souvenirer:

 • på Internet i aikshop.se,
 • i fysiska butiker (AIK Shop i Arenastaden i Solna samt butiker inne på Friends Arena och på Hovet),
 • samt försäljning ute på fältet i samband med bortamatcher och i tält utanför arenan.

E37 har bidragit med rådgivning i AIK:s uppbyggnad av ny IT-infrastruktur. AIK har valt kassasystem från OpenSolution, kopplade till affärssystemet Mamut One Enterprise E5 som i sin tur är helt integrerat med E37 e-handelssystem. Att bara behöva underhålla artikelregister och lagersaldon i ett system sparar mycket tid för AIK. Dessutom använder man SveaWebPay för att erbjuda ett brett sortiment av betalningsalternativ i webbshopen.

"Vi valde E37 som e-handelsleverantör tack vare deras kompetens inom integration till affärssystem och erfarenhet av försäljning via både nätbutik och fysiska butiker” säger Johan Segui. ”E37 har varit en stabil partner som har hjälpt oss genom hela projektet med rådgivning, integration av systemen och förberedelse inför lansering."

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION

Johan Andersson, projektledare, E37 System AB
Tel: 08-587 667 93
E-post: johan.andersson@e37.se

Johan Segui, VD i AIK Merchandise AB och ordförande i AIK Fotboll
Tel: 08-735 96 53
E-post: johan.segui@aik.se

Om AIK och AIK Merchandise

AIK, Allmänna Idrottsklubben, är Sveriges största klubb med över 16 000 medlemmar. AIK består av ett antal sektioner, specialidrottsföreningar med i vissa fall tillhörande idrottsaktiebolag.

AIK Merchandise omfattar en mängd produkter som säljs genom AIK Shop vid Friends Arena och på nätet genom aikshop.se. Den nya AIK Shop öppnas officiellt den 9 oktober, och kommer med 255 m² vara en av norra Europas största supporterbutiker.

Läs mer på www.aikfotboll.se.

Om E37 System

E37s affärsidé är att tillhandahålla e-handelssystem som gör det enkelt att bedriva lönsam e-handel. Med mer än 10 års erfarenhet är E37 specialister på att integrera med alla slags butiksdata- och affärssystem. E37 levererar en helhetslösning med allt från design, rådgivning, integration, lansering, drift, moderna metoder för Internet-marknadsföring och integration av SveaWebPays betalsätt.

E37 har skapat framgångsrika webbutiker för Länna Sport, Leilas General Store, Bookbinders Design, Laura Ashley, Woolrich Store, Lampan, Skistar, Sko-Boo och SWEdala Outlet m.fl.

Läs mer på www.e37.se.

Om SveaWebPay

SveaWebPay tillhandahåller betaltjänster åt mer än 6000 e-butiker och ingår i Svea Ekonomi-koncernen, som är officiell samarbetspartner till AIK Fotboll. 

SveaWebPay erbjuder enkla och trygga betaltjänster som passar alla, från den nystartade till den etablerade e-handlaren. Via SveaWebPays betalväxel kommer man åt Faktura- Delbetalning- Kort- och Direktbankstjänsterna inom Norden och Europa.

Tillsammans med E37 erbjuder SveaWebPay en helhetslösning med samtliga betaltjänster.

Läs mer på www.sveawebpay.se.

Fredrik Karlsson den 3 oktober 2013 | 0 kommentarer

Ökad försäljning eller tappade kunder? Små detaljer i webbshopens sökmotor kan avgöra

Har de vad jag söker?” Det är en av de viktigaste frågor en potentiell kund ställer vid ett besök i din webbshop. Vid sidan av varugrupper, filter, kampanjsidor m.m. är den interna sökmotorn en avgörande faktor i köpbeslutet.

Kan sökmotorn ge tillräckligt bra resultat för att behålla besökarens intresse eller leder det genast till en tappad kund? Vi har sammanställt några viktiga sökmotordetaljer och undersökt hur man kan optimera antal slutförda köp från sökningar i webbutikens sökmotor.

Smart sortering av sökresultaten

Om alla sökningar gav en handfull perfekt matchande produkter vore livet enkelt för e-handlaren. I praktiken gör en kund ofta för generella sökningar med tiotals eller hundratals träffar. Då är inte en gammal ”hederlig” sökmotor som listar träffarna i tidsordning, bokstavsordning eller någon obskyr artikelnummerordning så lyckad. De översta träffarna kan vara gamla, impopulära eller svagt matchande produkter, och vips har kunden gått vidare till en konkurrerande Internet-butik. Vilken kund är tillräckligt motiverad för att bläddra igenom tio sidor eller ögna igenom 200 produkter i jakten på rätt produkt?

Lösningen är att överst lista de produkter som det är mest sannolikt att kunden vill köpa. Enkelt i teorin men svårt att automatisera. En smartare produktsortering i E37 e-handelssystem bygger då på:

 1. Bäst matchning – hur väl produktinformationen stämmer överens med sökfrasen.
 2. Mest populär – produktens popularitet hos kunderna enligt antal köp, klick, betyg, kommentarer, konverteringsgrad etc.

Våra undersökningar visar att båda begreppen bör slås ihop till en sortering där matchning väger tyngst och popularitet styr i andra hand. Vid bred sökning på ett varumärke eller varugrupp där hundratals produkter matchar ganska lika kommer då popularitet att avgöra ordningen. I E37s formler kan man dessutom ge större vikt åt nya händelser och produkter, så säsongsvariationer, trender och produktnyheter får snabbare effekt.

Exempel på filtrering bland sökresultat hos SWEdala outlet.

När Walmart implementerade ett nytt sökverktyg som väljer ut mer relevanta toppresultat ökade antal slutförda köp med 10-15 %. Produkterna sorteras utifrån både försäljning och social popularitet som positiva recensioner och hur omskriva, gillade och delade de är. Läs mer här eller här.

Sökningar utan träffar

Tips: Följ upp statistik som visar vad kunder söker efter i webbshopens inbyggda sökmotor. I E37s webbshopar loggas alla sökfraser och det ingår ett analysverktyg för att få statistik för specifika urval i sökordsloggen.

Av särskilt intresse är att ta reda på vilka vanligt förekommande sökningar som inte ger några träffar alls, då de kan hänga ihop med missade affärer.

 • Söker kunder efter produkter som inte alls finns i sortimentet
  Det kan ge goda tips inför framtida inköp.
 • Söker kunder efter svar på produktrelaterade frågeställningar som har lämnats obesvarade?
  Att införa informationssidor till vissa varugrupper kan vara en god idé, alternativt en sektion med ”Vanliga frågor och svar”.
 • Söker kunder på ”fel” produktnamn, varugrupper eller begrepp?
  I så fall bör man utöka produktbeskrivningarna eller lägga in fler synonymer till produkternas namn och beskrivningar, så kunderna får träff på olika terminologi som används i praktiken. Ett exempel kan vara att många kunder söker efter "barnskidor längdåkning" när det bara är "juniorlängdskida" som ger träff i nuläget.

 

Sökningar med för många träffar

Ett annat problem man kan lokalisera med hjälp av sökordsloggen är vanliga sökningar som ger oväntat många eller oöverskådligt många träffar. Fundera igenom om antalet träffar verkar rimligt eller om något är galet. En tänkbar orsak, som vi har sett konkreta exempel på, är att man har upprepat en allmän, lång säljtext om sitt sortiment i varenda produktbeskrivning. På det sättet faller man på eget grepp och saboterar kundernas möjlighet att söka effektivt på dessa nyckelord.

I breda sortiment är det dock ofta korrekt att få hundratals träffar när man söker på t.ex. ett vanligt varumärke eller varugrupp. I sådana webbshopar rekommenderar vi att man erbjuder kunden möjlighet att filtrera inom sökresultaten. Då kan man t.ex. skära ner de ursprungliga 434 träffarna genom att välja en specifik produktkategori, färg, varumärke, eller annan produktegenskap som man har inkluderat i filtret. Läs mer om filter här. Man kan även uppmana kunder att specificera sin sökning genom att skriva in fler nyckelord.

Sökningar som direkt leder till tappad kund

I Google Analytics finns en undanskymd men värdefull funktion som heter Webbplatssökning. Det är enkelt att konfigurera så alla interna sökningar i en webbshop från E37 rapporteras till Google Analytics. Exempel på frågor som besvaras:

 • Hur stor del av besökarna använder sökmotorn?
 • Vilka sidor är det vanligast att besökare utgår från när de gör en sökning?
 • Vilka sökningar leder oftast till en s.k. utgång, d.v.s. att besökaren lämnar din webshop direkt?

Den sista punkten är särskilt intressant. Man kan dra ut en rapport som visar frekventa sökningar sorterade efter andelen som lämnar webbshopen. I jakt på orsaken kan man sedan matcha denna rapport mot E37s sökordslogg. Är det sökningar med inga eller många träffar som orsakar en tappad kund?

Fler sökmotorknep

Här sammanställer vi några andra sökmotorfinesser som hanteras av E37 e-handelssystem.

Produktrekommendationer i sökresultaten

Visa intelligenta produktrekommendationer nedanför sökresultaten, d.v.s. produkter som är nära relaterade till sökträffarna baserat på tidigare köp och kundbeteende. Detta kan ge fördelar på två konkreta sätt:

 • Om kunden får sökresultat som inte riktigt var ”mitt i prick”, kan de träffarna mycket väl vara relaterade till precis den produkt kunden var ute efter. T.ex. om kunden söker på ”fel” begrepp enligt resonemang ovan.
 • Merförsäljning genom att tipsa om andra produkter som ofta köps tillsammans med sökresultaten, t.ex. om man söker på skidjackor och får tips om skidbyxor som passar ihop.

Autokomplettering

Använd en funktion för autokomplettering, d.v.s. att systemet visar en lista med matchande produkter medan man skriver sökfrasen. Det kan hjälpa kunden att snabbare hitta rätt produkt eller hjälpa till om kunden inte vet exakt vad produkten heter eller hur det stavas.

Matcha mot all produktdata

Det är fördelaktigt med en sökmotor som matchar mot all slags produktinformation i webbshopen, inte bara produkternas namn och brödtext utan taggar, varumärken, artikelnummer etc. På det viset ökar chansen att kunden får träff vid väldigt specifika sökningar.

Avancerade sökfraser

Det är viktigt med en sökmotor som klarar av avancerade sökfraser som vissa kunder är vana vid att använda, samt har en viss språkförståelse. Det gäller t.ex. uppräkning av flera ord utan att ordningen har betydelse, samt styrdirektiv som AND, OR, OCH, ELLER, +, - och *.

 

 

Sökmotorn och analysverktyget för sökordsloggen som beskrivs ovan ingår i samtliga versioner av E37 e-handelssystem.

 

Fredrik Karlsson den 10 september 2013 | 0 kommentarer

Undersökning: Så ökade Leila och Länna Sport merförsäljningen i sina webbshopar med 25 % resp. 26 %

Automatiska produktrekommendationer är e-handlarens drömfunktion. En smart funktion som maximerar merförsäljningen i en webbshop, där e-handlaren inte behöver lägga ner någon tid alls och inte investera i någon marknadsföring. Besökarna i webbutiken gör hela jobbet, utan att ens veta om det.
Vi har gjort en statistisk undersökning av försäljningsökningen i tre webbutiker efter driftsättning av funktionen. Resultatet visar en markant ökning i samtliga webshopar.

Så fungerar det

E37s e-handelsmodul ”Automatiska Produktrekommendationer” används för att visa relaterade produkter på olika sidor och innehållsytor i en webbshop. Huvudsyftet är förstås att visa fler produkter som kunden också kan tänkas vilja köpa samtidigt. Det andra syftet är att hjälpa kunden att överhuvudtaget hitta exakt den produkt som avgör köpbeslutet, vilket höjer konverteringsgraden.

Modulen parar ihop produkterna allt bättre ju mer statistik som har samlats in från besökarnas köp och klickbeteende. Den är alltså inte en universallösning för en helt nylanserad e-handel. Däremot är den ett kraftfullt redskap när en shop har kommit igång och man vill lägga i en högre växel för att öka lönsamheten.

Produktrekommendationer hos Leila

Den intelligenta modulen sammanställer statistik från följande källor:

 • Artiklar som visats eller köpts i samma order (även produkter som besökts men inte köpts).
 • Köpmönster från återkommande kunder.
 • Övergivna varukorgar (både produkter som har lagts i varukorgen och övriga produktsidor som har besökts).
 • Besökarnas beteende när de surfar omkring i sortimentet (besökta produktsidor inför köp).

Allt detta räknas ihop och ger automatiskt lämpliga produktrekommendationer, d.v.s. listor över vilka produkter som är närmast relaterade med varandra.

Kundcase 1 – Leila's General Store +25 %

Ökad merförsäljning per månadSedan Leila's General Store implementerade modulen Automatiska Produktrekommendationer har merförsäljningen ökat med 25 %. (Med merförsäljning avser vi i detta fall de produkter som köps utöver den första produkten i samma order.) Samtidigt har andelen köp som bara innehåller en produkt minskat med 18 %.

Detta är beräknat på de ca sju månader som modulen har använts i webbshopen, jämfört med närmast föregående sju månader.

Förbättringen är särskilt intressant då Leila's General Store redan tidigare hade goda siffror (i genomsnitt 3,6 produkter/order och 78 % av alla köp innehöll minst två eller flera produkter).

Kundcase 2 – Länna Sport +26 % (alt. +48 % eller +58 %)

I Länna Sports webbshop förväntade vi oss inte en lika stor förbättring, då de använde en 3:e-partstjänst för produktrekommendationer redan under 2012. En jämförelse med föregående sjumånadersperiod gav dock en ökad merförsäljning med hela 48,5 %.

Då Länna Sport i hög grad säljer olika slags produkter under olika årstider kan dock statistiken vara missvisande. Vi gjorde om jämförelsen för motsvarande period (febr-aug) 2012, och fann då ändå en kraftig ökning med 26 %. Detta indikerar att man får störst förbättring med en helintegrerad lösning för produktrekommendationer i själva e-handelsplattformen, som tar hänsyn till maximal mängd statistik och kundbeteende och kan placeras ut på flera ställen i webbshopens sidor.

Slutligen gjorde vi även en jämförelse med perioden febr-aug 2011, då Länna Sport helt saknade automatiska produktrekommendationer. Ökningen jämfört med den perioden är 58 %.

Produktrekommendationer hos Länna Sport

Kundcase 3 – Lampan +15 %

Lampan.se, som säljer belysning och lampor, var ett svårare case. Där har man alltid haft en hög andel köp med endast en produkt (76,3 %). Här visar en jämförelse mellan 2012 och 2013 en ökning av merförsäljningen med 15,4 %, och en total försäljningsökning med 130 %.

Produktrekommendationer hos Lampan

Så har vi tänkt

Att sälja så många produkter som möjligt till varje kund är en nyckelfaktor till lönsamhet när man driver e-handel. Många order med enstaka produkter blir särskilt olönsamt med avseende på frakt, logistik och risken för returer.

Funktionen ”kunder som köpte, köpte även..." finns i de flesta enklare e-handelssystem. Problemet med en sådan funktion är att de flesta webbshopar har för låg försäljning för att snabbt samla ihop tillräckligt med statistik. Konsekvensen blir att många lågsäljande eller nypublicerade produkter saknar relaterade produkter, eller får missvisande relationer p.g.a. att enstaka köp styr vad som visas. Man försöker då använda mer statistik från flera år bakåt, varvid resultatet blir att produktrekommendationerna bara visar gamla storsäljare och tillbehör. Att manuellt koppla lämpliga relaterade artiklar till varje produkt är en möjlighet, men alltför tidskrävande för ett brett sortiment som ofta förnyas.

I E37s lösning samlar och kombinerar vi så många statistikkällor som möjligt för att snabbt få tillräckligt med statistik på alla produkter i webbshopen. Med tretton olika inställningar kan du anpassa modulens beteende så den fungerar klassiskt som "kunder som köpte, köpte även..." eller till att visa tillbehör eller alternativa liknande produkter. Det går att ställa in hur många dagars orderhistorik resp. varukorgshistorik som ska användas, och hur stor tyngd (faktor 1-10) som varje av de nio statistikkällorna ska bidra med.

Ytterligare två helt avgörande faktorer för modulens effektiva merförsäljning är:

 • Möjlighet att ge högre betydelse för nya statistikhändelser eller nypublicerade artiklar. Därmed slipper man problemet med att gamla storsäljare länge visas före nya produkter.
 • Flera inställningsprofiler för modulen. Därmed kan profilerna finjusteras så modulen visar alternativa, liknande produkter på produktsidan, tillbehör och produkter som brukar köpas i kombination när man har lagt något i varukorgen, och nya relaterade produkter i andra widgets.

Intelligenta produktrekommendationer har nästan oändliga möjligheter när man driver e-handel. Vi återkommer snart med en artikel om fler tillämpningsområden...

Fredrik Karlsson den 29 augusti 2013 | 0 kommentarer

Sydvästra Sveriges största outlet inom mode lanserar e-handel

Pressmeddelande 2013-07-09
SWEdala Outlet är sedan flera år en av de mer välkända och större aktörerna i Sverige inom outletbranschen med två butiker där man säljer välkända varumärken inom mode, jeans, streetwear och designklädmärken. Nu har man tagit klivet ut på Internet och öppnar sin e-handel på www.swedalaoutlet.se med hjälp av e-handelsleverantören E37.

År 2006 öppnade den första butiken i Svedala, strax utanför Malmö och har med sin butiksyta på 2000 kvm blivit ett populärt resmål för modeintresserade människor i sydvästra Skåne. Sen 2011 finns även en butik på 700 kvm på det populära handelsområdet i Löddeköpinge mellan Malmö och Landskrona. Tankarna på e-handel har funnits en längre tid eftersom besökare och kunder i övriga landet ofta efterfrågat plagg från det breda sortimentet. Dock har inte tiden räckt till men tidigare i år togs första steget mot den efterlängtade webbshopen.

”Att välja e-handelsplattform är inte enkelt i dagens läge då det finns så många olika slags lösningar på marknaden. Då vi använder butiksdatasystemet Retail Pro från Retail Store Scandinavia krävdes en leverantör med bra kunskap kring en integrerad koppling till detta system. Efter ett möte med E37 var beslutet enkelt att ta och vi har i nära samarbete med dem tagit fram denna lösning” berättar Conny Mårtensson och Fredrik Wahlberg, ägare till SWEdala Outlet AB.

E37s kraftfulla funktioner för att hjälpa kunder att navigera och hitta rätt i vårt breda sortiment var också avgörande för beslutet.


Mikael Rehn, Fredrik Wahlberg och Conny Mårtensson på SWEdala Outlet.

Effektiv och målmedveten lansering

E-handelsprojektet har genomförts på bara fyra månader med allt vad det innebär att lansera en webbshop från grunden. Kunskapen kring detta fanns inte i företaget sedan tidigare varför man valde att anställa en person utifrån med rätt kompetens för att kunna ta helhetsansvaret för satsningen.

”Att lansera Swedala Outlet på nätet var en ny och spännande utmaning för mig” berättar Mikael Rehn som är ansvarig för e-handeln i företaget. ”Med erfarenhet från e-handel sedan tidigare var det ändå nya system och rutiner att sätta sig in i men med smarta lösningar har det hela gått smärtfritt. De flesta artiklar vi har i butikerna i dag synkroniseras kontinuerligt mellan butiksdatasystemet och webbshopen för att hela tiden tillhandahålla ett aktuellt sortiment. Under hela utvecklingsprocessen har vi haft bra stöd från E37, både per telefon och på plats vilket underlättat de många frågor som dykt upp” säger Mikael. ”Lanseringen nu är att betrakta som en försiktig sådan där fler funktioner och mer innehåll samt bredare sortiment successivt kommer att dyka upp framöver – vi vet vad vi kan och vad vi vill!”.

För oss som e-handelsleverantör har det varit stimulerande att medverka i SWEdala Outlets ambitiösa projekt” berättar Björn Eriksson, projektledare på E37.

Vi tror att Mikael Rehns satsning på utförlig produktinformation kommer att vara en avgörande framgångsfaktor för SWEdala Outlet, både för att vinna kundernas förtroende och rankas högt i sökmotorerna” fortsätter Björn. Produkterna har taggats upp med flera produktegenskaper och är sökbara på allt från varumärke och produkttyp till storlek, färg och mönster. Varje produkt har en unik säljande informativ text, bilder ur flera olika vinklar som kan zoomas in, information om material och till och med tvättrådssymboler för kläder.

En satsning på framtiden

Med många års erfarenhet från klädbranschen vet både Conny och Fredrik att mycket av framtiden ligger just i e-handel. ”Vi ser en tydlig utveckling i branschen där många både handlar och efterfrågar produkter på nätet till bra priser, något vi med den nya webbshopen kan möta” säger killarna. ”Under många år har vi haft en positiv utveckling vid våra butiker och nu ser vi att vi kan erbjuda resten av landet samma möjlighet att handla välkända varumärken till bra priser och vi hoppas kunna erbjuda något utöver det vanliga.”

I en bransch som stundtals är skakig gäller det att visa framfötterna, och med bra service gentemot kunderna, såväl i butikerna som på nätet, är e-handeln en viktig del av SWEdala Outlets framtidsplan. 

För ytterligare information

Conny Mårtensson & Fredrik Wahlberg, ägare, SWEdala Outlet AB
Tel: 040-40 73 50
E-post: info@swedalaoutlet.se

Björn Eriksson, projektledare, E37 System AB
Tel: 08-587 667 90
E-post: bjorn.eriksson@e37.se

Om SWEdala Outlet AB

SWEdala Outlet AB har sedan 2006 en butik i Svedala utanför Malmö och sedan 2011 en butik i Löddeköpinge. Butikerna har ett stort utbud av välkända varumärken till både tjej och kille – alla till oslagbara priser. Grundarna har lång erfarenhet från detaljhandelsbranschen från olika positioner inom ett par av de mer kända varumärkena på marknaden. Företaget har i dag 25 anställda och, total affärsyta i båda butikerna på 2700 kvm.

Läs mer på www.swedalaoutlet.se.

OM E37 SYSTEM AB

E37s affärsidé är att tillhandahålla e-handelssystem som gör det enkelt att bedriva lönsam e-handel. Med mer än 10 års erfarenhet är E37 specialister på att integrera med alla slags butiksdata- och affärssystem. E37 levererar en helhetslösning med allt från design, rådgivning, integration, lansering, drift och moderna metoder för Internet-marknadsföring. E37 har skapat framgångsrika webbutiker för Länna Sport, Leilas General Store, Bookbinders Design, Laura Ashley, Woolrich Store, Lampan, Skistar och STUK Manufaktur m.fl.

Läs mer på www.e37.se.

Björn Eriksson den 9 juli 2013 | 0 kommentarer

Skandinaviens största skoaffär lanserar webbutik

Pressmeddelande 2013-06-05
Sko-Boo är Skandinaviens största enskilda skoaffär och finns endast i Ullared. Idag tar man klivet ut på nätet och öppnar webbshopen www.skoboo.se med hjälp av e-handelsleverantören E37.

Med sitt breda sortiment och en butiksyta på 1000 kvm har Sko-Boo i flera år varit en av Ullareds främsta shoppingattraktioner. Tidigare har man avvaktat med en e-handelssatsning p.g.a. att det verkat dyrt och tekniskt svårt att få ut ett så stort sortiment på webben, men antalet förfrågningar från kunder som tidigare besökt butiken har växt.

När vi fick en demonstration av det integrerade helhetskoncept för e-handel som butiksdataleverantören Retail Store Scandinavia och e-handelsleverantören E37 tagit fram blev investeringsbeslutet enkelt att ta” berättar Jörgen Carlsson, ägare av Sko-Boo.

Kostnadseffektiv lansering

Sko-Boo har valt att mjukstarta webbshopen med vissa varumärken och har ännu inte behövt rekrytera ny personal för e-handelssatsningens skull.

Tack vare att vi bara behöver underhålla vårt artikelregister i ett system sparar vi mycket tid”, berättar Isabell Schough, som är webbansvarig på Sko-Boo. Artikelinformation synkas kontinuerligt från butiksdatasystemet till webbshopen vilket minimerar risken att en storlek som precis tagit slut råkar hinna säljas på webben. ”E37s projektprocess och rådgivning, både på plats och via telefon, har hjälpt oss att slutföra projektet före utsatt deadline” fortsätter Isabell. ”Vi kommer steg för steg att bygga ut webbshopen med ett större sortiment och fler funktioner.


Jörgen Carlsson och Isabell Schough, Sko-Boo

Webbshop med smart navigation

I E37s uppdrag ingick att skapa en e-handelsdesign utifrån Sko-Boos allmänna grafiska profil. ”Vi har fokuserat på stilren layout samt en enkel och konverteringsoptimerad navigation i webbshopen”, berättar Fredrik Karlsson, VD på E37.

E37s filtermodul är ett viktigt hjälpmedel för kunder som snabbt vill hitta rätt i Sko-Boos breda sortiment. Utöver filtrering på varumärke, produkttyp och färg inom en huvudvarugrupp, kan man även göra urval på skornas material – både foder och ovandel. Alla skor har märkts upp med material med hjälp av e-handelssystemets produkttaggar. Skobranschens detaljerade färgskalor har i webbshopens filter bytts ut mot ett fåtal huvudfärger för att förenkla kundernas navigation.

Idag duger ett traditionellt varugruppsträd sällan som navigationssätt. För att fånga besökare och maximera konverteringsgraden krävs smarta och moderna lösningar för urval och filtrering”, säger Fredrik Karlsson. ”En kund måste kunna skära ner ett brett sortiment utifrån de produktegenskaper man själv är intresserad av och inte riskera att filtrera sig in i återvändsgränder utan matchande produkter, vilket är ett vanligt problem i enklare e-handelssystem.

Goda förutsättningar för e-handel

Sko-Boos butik i Ullared har funnits sedan 1969 och de mest intensiva dagarna har man närmare 10 000 besökare. ”Med hjälp av webbshopen kan vi sälja året runt till de hundratusentals långväga besökare vi har i butiken varje år”, berättar Jörgen Carlsson. ”Vi ser i första hand webbshopen som en utökad service till alla våra befintliga kunder.

Då både detaljhandelsbranschen i allmänhet och skohandelsbranschen på nätet är skakig gäller det att ha en genomtänkt plan för att vinna kampen om kundernas förtroende. ”Lång historik, ett känt namn, befintliga kundrelationer och kombinationen med en fysisk butik är särskilt viktiga förtroendefaktorer då man öppnar en ny nätbutik i dagens läge. Därför tror vi att Sko-Boo har de rätta förutsättningarna att lyckas”, säger Fredrik Karlsson.

För ytterligare information

Fredrik Karlsson, VD, E37 System AB
Tel: 08-587 667 90
E-post: fredrik.karlsson@e37.se

Jörgen Carlsson, ägare, Sko-Boo Boo Carlsson AB
Tel: 0346-30245
E-post: info@skoboo.se

Om E37 System AB

E37s affärsidé är att tillhandahålla e-handelssystem som gör det enkelt att bedriva lönsam e-handel. Med mer än 10 års erfarenhet är E37 specialister på att integrera med alla slags butiksdata- och affärssystem. E37 levererar en helhetslösning med allt från design, rådgivning, integration, lansering, drift och moderna metoder för Internet-marknadsföring. E37 har skapat framgångsrika webbutiker för Länna Sport, Leilas General Store, Bookbinders Design, Laura Ashley, Woolrich Store, Lampan, Skistar och STUK Manufaktur m.fl.

Läs mer på www.e37.se.

Om Sko-Boo

Sko-Boo är Skandinaviens största enskilda skoaffär och finns endast i Ullared. Sko-Boo har ett stort utbud av skor till både barn, dam och herr samt inom sport och fritid. Sko-Boo startades 1969, i en liten källarlokal, av Bo Carlsson, och drivs idag av Bo och Jörgen Carlsson. Till de nuvarande lokalerna flyttade Sko-Boo 1986 och de är utbyggda fem gånger sedan dess. I dag har Sko-Boo ca 55 anställda, en affärsyta på 1000 kvm samt ett centrallager på ca 2000 kvm.

Läs mer på www.skoboo.se.

Fredrik Karlsson den 5 juni 2013 | 0 kommentarer

Superfilter uppfyller kraven hos dagens e-handelskunder – del 2

Här går vi igenom några exempel på webbutiker som utnyttjar E37s produktfilter för att öka försäljningen genom att hjälpa kunderna att hitta rätt.
Barnbutiken Lilla W förbättrar urvalsmöjligheterna med filtrering på storlek och åldersgrupp.
Sportbutiken Länna Sport skapar en god köpguide med filtrering på olika produktegenskaper per varugrupp.


Lilla W säljer barnkläder med smart storleksfilter


Barnbutiken Lilla W använder E37s filtermodul för att ge kunderna bättre urvalsmöjligheter i det breda sortimentet av barnkläder. Det används både som kategorifilter i varugrupperna, som sökfilter i sökmotorns resultat samt i sidorna per varumärke. I alla dessa produktlistningar kan besökarna filtrera sig ner till ett mindre urval via både varumärke, produkttyp, färg och storlek.

En särskilt viktig funktion när man säljer barnkläder är att ge kunderna ett användarvänligt sätt att lokalisera produkter för rätt ålder/storlek. I Lilla Ws butiksdatasystem är artikelregistret uppbyggt med ett stort antal storleksmatriser baserat på olika storlekssystem (det är allt från centilong och dubbelstorlekar till amerikanska och brittiska storlekar). Det innebär ett svårt problem att lösa, då det vore orimligt att låta kunderna göra urval bland alla dessa storleksangivelser huller om buller.

Lilla W har löst problemet genom att definiera en standardskala för storlekar med både centilongangivelse och ungefärlig åldersgrupp, t.ex. "storlek 68 (ca 4-6 mån)", "storlek 74 (ca 6-9 mån)", "storlek 80 (ca 9-12 mån)" o.s.v. Standardskalan läggs upp som produkttaggar i e-handelssystemet, där varje storlek i de olika storleksmatriserna automatiskt kopplas till en storlekstagg. När Lilla W lägger upp nya produkter i butiksdatasystemet som kopplas till storleksmatriser, synkas produkterna automatiskt över till webbshopen och kopplas till rätt storlekstaggar i filtret. På det sättet kan det komplicerade storleksfiltret hållas uppdaterat utan extra arbetsinsats.- Möjligheten att filtrera på storlek och åldersgrupp i hela sortimentet har varit en efterlängtad funktion hos mina kunder, berättar Åsa Dahlström som driver barnklädesbutiken Lilla W.
Att urval på storlek och färg fungerar i både varugrupper och sökresultat ger mina kunder stor hjälp att hitta rätt plagg. Trots att jag har så många produkter och olika storleksmatriser i mitt butiksdatasystem, är det enkelt att underhålla storleksfiltret med hjälp av webbshopens smarta koppling till taggar.

I webbshopen visas hela tiden hur många produkter som kommer matcha varje färg, storlek eller varumärke givet tidigare val i filtret. Det skyddar kunden från det irriterande läget då man råkar kombinera kriterier som inte leder till några träffar. Sammanfattningsvis har Lilla W uppnått ett smart navigationssätt som förbättrar köpupplevelsen och ger en konkurrensfördel mot andra barnbutiker på nätet.

Länna Sport säljer cyklar, skor och skidor med taggning och filtrering på produktegenskaper


Sportbutiken Länna Sport säljer ett brett sortiment av sportutrustning och kläder i sin webbshop, med särskild inriktning mot skor, cykel, hockey, alpint och sportkläder. På samma sätt som Lilla W använder man produktfilter både i varugrupper, varumärken och sökresultat, och det går allmänt att göra urval på varumärken, färger, kön och prissänkta produkter.

Länna Sport använder dessutom funktionen produkttaggar i E37 e-handelssystem för att märka upp olika slags produkter med specifika produktegenskaper och användningsområden. Syftet med detta är att ge besökaren fler sätt att hitta rätt produkt, och på nätet efterlikna det personliga mötet med kunnig butikspersonal som ger goda råd. Några exempel på grupper av taggar som har lagt upp i olika kategorier är ”löpstegstyp för sko”, ”bromstyp för cykel” eller ”typ av skidåkare”. I varje varugrupp visas endast de taggar som är relevanta för produkterna i just den kategorin.

I varugruppen för cyklar kan man filtrera på de specifika produktegenskaperna "bromstyp", "framgaffeltyp" och "hjulstorlek" utöver standardurvalen på produkttyp, varumärke och färg. Från början finns det 166 cyklar att välja på, så filtret ger besökaren nödvändig hjälp att skära ner listan utifrån sina personliga önskemål inför ett köpbeslut. I kombination med utförliga produktbeskrivningar och diskussioner med kunderna via kommentarsfunktion på produktnivå, ger de sex filtreringsbegreppen en användarvänlig köpguide för alla slags kunder.Fördelar med E37s lösning för artikelfiltrering


 • Spara tid med enklare uppbyggnad av varugruppsträdet. Byt ut undergrupper mot filtreringsbegrepp.
 • Höjd konverteringsgrad genom att hjälpa kunderna att hitta rätt produkt.
 • Stöd för filter i både varugrupper, varumärken och sökresultat.
 • Flexibelt att lägga till produktegenskaper i filtret med hjälp av taggning.
 • Stöd för olika filtreringsbegrepp i olika varugrupper.
 • Hjälper både kunder som är ute efter en specifik produkt eller söker brett inom sina intresseområden.
 • Snabb och smart navigation ger nöjda kunder.

Läs mer om lösningarna för filtrering i E37 e-handelssystem i föregående blogginlägg.
Fredrik Karlsson den 13 mars 2013 | 0 kommentarer

Superfilter uppfyller kraven hos dagens e-handelskunder

De djupa varugruppsträden är på väg ut. Många webbshopar har breda sortiment och kunderna börjar vänja sig vid smartare navigationsmetoder som ger bättre överblick. För att behålla kunder och maximera konverteringsgraden krävs avancerade lösningar för urval och filtrering.
Vi kallar lösningen – E37 superfilter.


Jämförelse – webbutik vs. fysisk butik


Många webbutiker konkurrerar med hjälp av riktigt breda sortiment, då man inte begränsas av fysisk butiksyta eller ens det egna lagret (i vissa branscher beställer man in från leverantörerna allt eftersom). Detta ställer dock högre krav på både navigation och sökmöjligheter, för att kunden snabbt och enkelt ska kunna hitta rätt produkt.
Jämför med hur man handlar i ett stort varuhus. Först går man till rätt avdelning, därefter går man till rätt produktkategori eller varumärke beroende på hur butiken är indelad, och letar slutligen med blicken efter önskad färg eller modell. Efter några minuter med denna "filtrering" har man troligen hittat några produkter att välja på, alternativ tar man hjälp av personalen för att få hjälp att välja rätt.
Hela den shoppingprocessen vill man efterlikna i en stor webbshop, men ännu enklare och snabbare för kunden. Man måste komma ihåg att kunden kan komma in i butiken med helt olika mål, t.ex. på jakt efter "en viss skomodell", "en lämplig cykel för pendling", "några nya tröjor", "en födelsedagspresent till en sjuårig pojke" eller "en tapet som passar i sovrummet".Länna Sport, Stockholms största sportbutik, har ett brett sortiment både på nätet i och i den fysiska butiken.

Krav på en modern filtermodul


En webbshop kan vara överlägsen den fysiska butiken vad gäller möjligheter att snabbt söka och filtrera på många begrepp parallellt. Vi har gjort en lista med vad som krävs av ett modernt och kraftfullt filter för e-handel:

 1. Smal, specifik filtrering
  Fall 1: Kunden är ute efter en specifik typ av produkt, och vill nå målet snabbt.
  Här gäller det att kunna filtrera på många olika produktegenskaper för att skära ner sortimentet till ett litet urval att ta ställning till. Filtermodulen behöver ha stöd för allt från produktgrupper, varumärken, prisintervall, modeller, storlekar, färger, kön, material eller andra mer specifika produktegenskaper och användningsområden. Kunden kanske vet vad produkten har för tekniska egenskaper eller vet ungefär vad den heter.
 2. Bred filtrering
  Fall 2: Kunden har en diffus bild av önskad produkt, och behöver hjälp och förslag för att komma till ett köpbeslut. Exempel är att man letar efter en present eller vill göra reafynd.
  Här måste man erbjuda filtrering med multipla val per grupp i filtret, så kunden kan få många förslag. Man behöver alltså kunna välja flera varumärken, produkttyper och färger i filtret samtidigt.
  Ett exempel är en kund som söker en present inom huvudgruppen barnkläder, och är intresserad av en viss åldersgrupp för pojke eller flicka, tre varumärken och två färger.
 3. Undvik återvändsgränder
  Ett vanligt problem är att kunden gång på gång råkar kombinera filterval som inte leder till några matchande produkter alls. Filtret måste i förväg ge kunden hjälp att se hur många träffar man kommer få när man t.ex. redan har valt ett bestämt varumärke och nu står inför att välja färg eller stil. Med ett primitivt filter som gång på gång leder till noll träffar kan kunden ge upp och gå till en konkurrent.
 4. Filtrera med olika utgångspunkter
  Filtrering ska vara möjlig utifrån olika ingångar, inte bara från varugruppsträdet. Kunden kan behöva hjälp att välja bland många produkter även när man kommer från en fritextsökning eller tittar på produkter för en kampanj eller varumärke. 
 5. Flexibilitet med olika filtreringsbegrepp
  Innehavaren ska enkelt kunna bygga ut med olika produktegenskaper som dyker upp i filtret i vissa varugrupper. Filtreringsbegrepp som saknar relevans i en viss kategori ska kunna döljas.
 6. Snabba beräkningar
  Filtret måste ladda om snabbt när man ändrar urval. Man ser tyvärr många mardrömsexempel på nätet där det tar 10-20 sekunder för filtret att ladda vid första visning eller efter ett ändrat filtreringsval. En otålig kund som får vänta kan surfa vidare till en konkurrent.E37 superfilter


Efter mycket utvecklingsarbete är vi på E37 stolta över att ha nått fram till en filtermodul som uppfyller alla krav i listan ovan.

 1. Smal, specifik filtrering
  Stöd för att samtidigt filtrera på varugrupper, varumärken, matriser (t.ex. färg- och storleksmatriser), prisintervall samt valfria produktegenskaper via funktionen produkttaggar i E37 e-handelssystem.


 2. Bred filtrering
  Stöd för att göra multipla val i varje grupp av filtreringsbegrepp. (Man kan t.ex. göra urval på flera varumärken, färger och andra produktegenskaper samtidigt.)


 3. Undvik återvändsgränder 
  Filtermodulen visar hur många träffar man kommer få för varje filtreringsbegrepp som visas. Varje gång besökaren ändrar sina val i filtret uppdateras antalen i realtid. Filtreringsbegrepp som inte kommer ge några träffar alls inaktiveras. 
  Om man t.ex. har valt en viss produktgrupp och två varumärken och sedan ska välja färg, visas det hur många produkter det finns av varje färg givet tidigare val i filtret.


 4. Filtrera med olika utgångspunkter
  Stöd för filtrering i varugrupp, varumärke eller sökresultat. Dessutom går det att filtrera på endast reaprodukter / prissänkta produkter. 5. Flexibilitet med olika filtreringsbegrepp
  Produkttaggar är en flexibel funktion i E37 e-handelssystem, som innebär att man kan märka produkter med specifika produktegenskaper. Exempel är kön, åldersgrupp, modell, stil, serie, teknisk produktdata, produktens användningsområde etc. Grupper av produkttaggar kan aktiveras per ingång till filtret, och visas endast på de nivåer där de är relevanta (d.v.s. där produkterna är märkta med respektive tagg).


 6. Snabba beräkningar
  Filtret bygger på effektiva algoritmer, optimala databasstrukturer och utnyttjar till fullo kraften i Microsoft SQL Server, vilket garanterar korta responstider.

Imorgon del 2: Kundcase som visar hur några webbutiker använder E37s produktfilter.
Fredrik Karlsson den 12 mars 2013 | 0 kommentarer

Stöd för e-handelsanalys med valutastöd i Google Analytics

Glädjande nyhet för alla e-handlare som kör internationell handel och utnyttjar Google Analytics e-handelsrapporter. Google har nyligen aktiverat stöd för att kunna analysera e-handel med flera valutor på ett korrekt sätt.

Bakgrund

Tidigare har man endast kunnat se sin försäljning i sin webbplats ”huvudvaluta” – all försäljning har lagrats under samma valuta men utan någon omräkning. Det här har gjort det i det närmaste omöjligt att kunna analysera sin e-handel i Google Analytics med försäljningssiffror om man har flera valutor i sin webbshop.
Det har funnits möjlighet att lägga upp flera olika profiler för analys, och med hjälp av ”Avancerade segment” kunnat detaljanalysera sin försäljning per valuta – men då har man tvingats göra separata analyser per valuta, det har inte funnits något sätt att sammanställa detta.

Nyhet – Multi-currency support i Google Analytics e-handelsrapportering

Det nya i Google Analytics är att man kan skapa rapporter för att analysera försäljningen i samtliga valutor, där alla valutor är med i samma rapport – med automatisk valutaomräkning för jämförelsesiffror.
E37 e-handelssystem skickar upp all försäljningsstatistik enligt Googles nya riktlinjer, med korrekta valutakoder. Google använder en snittkurs från gårdagen för valutaomräkning i rapporterna. De siffror man får se i Google Analytics blir därmed kanske inte helt korrekta enligt den växlingskurs du i praktiken får från din bank – men det ger ett godtagbart jämförelsevärde.

Hur gör man?

Vi har en förberedd rapport som du kan lägga till i Google Analytics.

 • Logga in i Google Analytics
  • Du behöver inte gå till någon sida inne på den specifika profilen om du har flera profiler på ditt konto, du kan stå kvar på ”Alla konton”-sidan
 • Surfa nu till denna adress: https://www.google.com/analytics/web/template?uid=qvJaTjzTTY2AAvezkEaI_A
  • Du får nu upp följande dialog:
   Välj profil
   • Klicka på ”Välj en profil
   • Välj den profil du vill lägga till rapporten på
   • Om du vill kan du namnge rapporten till något annat än standardnamnet ”Valutarapport
   • Klicka på "Skapa"-knappen


Anpassade rapporter

Hitta rapporten

Rapporten finns nu tillgänglig under:
"Anpassade rapporter":Beskrivning av rapporten

Rapportöversikt

Värt att lägga märke till i rapporten:

 • Gulmarkerat – omräknat till din profils huvudvaluta (troligen SEK om vi satt upp profilen åt dig)
 • Rödmarkerat – värdena i respektive valuta
 • Omarkerade intäkter, skatter och frakter – summering av de lokala valutorna, detta är alltså de värden du har kunnat se hittills – och som du kan se är de ganska intetsägande

Fördelar

Du har nu helt nya analysmöjligheter, den exempelrapport vi delar med oss av har en hel del funktioner – men du kan genom att studera den skapa helt nya analyser med grund i den riktiga intäkten/skatten/frakten.
Redan i vår rapport kan du göra vissa jämförelser, prova att:

 • Ovanför diagrammet, klicka på knappen ”Transaktioner” och välj istället ”Intäkt”
 • Bocka för en/flera valutor i tabellen nedanför diagrammet, och klicka på knappen ”Placera rader” ovanför – nu ritas varje valutas kurva in i diagrammet, omräknad till huvudvalutan för att kunna jämföras

Diagram med valutor

Enkel översikt av intäkter

Om du istället går ner till tabellen nedanför diagrammet, och väljer typen cirkeldiagram:


 Välj därefter att analysera på ”Intäkt” istället för Transaktioner:


Nu får du ett cirkeldiagram som tydligt visar dig dina intäktsbaser omräknat till din huvudvaluta.

Istället för intäkter kan du nu väldigt enkelt analysera fraktkostnader per valuta – eller varför inte lägga på per land, för att se vilka länder som faktiskt är ”skurkarna” (om du använder någon form av enhetsfrakt/snittfrakt för dina kunder, istället för den egentliga fraktkostnaden)

Nya analysmöjligheter

Redan tidigare har du kunnat analysera hur en viss varugrupp säljer över olika tider på året, nu har du möjligheten att utöka alla sådana rapporter med analys per valuta också – så du ännu bättre kan anpassa både ditt utbud och dina marknadsföringskampanjer mot olika länder på året, med stöd i korrekt analys av historiken, på ett väldigt överskådligt sätt.

Björn Eriksson den 6 mars 2013 16:12 | 0 kommentarer

Hitta och förbättra svaga eller saknade sökord som kan ge fler besökare

Det är lätt att stirra sig blind på alla rapporter i Google Analytics om hur besökare lyckats hitta till och rör sig inne i en webbplats. Men hur tar man bäst reda på vilka av dina sökord (nyckelord) som t ex visas långt ned i Googles sökresultat eller som inte finns med alls i webbplatsen? Dessa sökord kan oftast enkelt förbättras eller läggas till genom att först identifiera dem i Google Webmaster Tools (Verktyg för webbansvariga) samt Google Keyword Tool (Sökordsverktyg).

Google Webmaster Tools (https://www.google.com/webmasters/tools/) tillhandahåller detaljerade rapporter om dina webbsidors synlighet i Google. Här kan man bland annat:

 • Skicka in en webbplatskarta som Google använder för att få en överblick av webbplatsens struktur, vilket kan öka täckningen av dina webbsidor. 
 • Övervaka webbplatsens prestanda och optimera inläsningstider.
 • Se vem som länkar till din webbplats.
 • Få förslag på HTML-förbättringar som eventuellt kan öka webbplatsens prestanda.
 • Ta bort en hel sida, en bild eller annat element från din webbplats i Google.
 • Se Googles genomsökningsstatistik från din webbplats under de senaste 90 dagarna.
 • Se de viktigaste sökorden som Google hittade när webbplatsen genomsöktes, samt varianter av dem.
 • Se vilka sökfrågor i Google där din webbplats visats i sökresultatet, på vilken genomsnittlig position och hur många som klickat.

 Den sistnämnda rapporten finns i menyn under Trafik -> Sökfrågor. För en webbutik som säljer tapeter på nätet kan det se ut så här:I rapportens utgångsläge visas sökord och sökfraser sorterade utifrån flest ungefärligt antal visningar i Googles sökresultat under angivet tidsintervall (en månad bakåt).

I exemplet ovan har t ex sökfrågan ”randiga tapeter” visats ungefär 1.300 gånger och den aktuella webbplatsen har haft genomsnittlig position 10 i Googles sökresultat. Endast 12 personer har klickat på länken vidare till webbplatsen. En variant på samma sökfråga i singular, d v s ”randig tapet” visas även i listan ovan. Den sökfrågan har visats ungefär 900 gånger med genomsnittlig position 9,5 och har knappt fått några klick alls (under 10). Genom att arbeta mer med dessa fraser på olika sätt i webbplatsens innehåll borde det vara möjligt att visas högre upp i Googles sökresultat, och därmed få fler besökare. Även ”tapeter”, ”eco tapeter”, ”inredning”, ”designers guild”, ”stuckatur”, ”inredningsdetaljer” och så vidare borde förbättras.

Vilka sökord i din webbplats tolkar Google som viktigast?


Under Trafik -> Innehållssökord visas de viktigaste sökorden som Google hittade när webbplatsen genomsöktes, tillsammans med varianter av dem. (Notera att här visas endast enskilda ord, ej fraser.)Ordet ”randig” återfinns först på 85:e plats i listan. Hur viktigt varje sökord är återspeglar hur ofta ordet hittas på sidorna i din webbplats.

Dessa båda rapporterna kan alltså vara bra att granska tillsammans för att förstå hur Google tolkar din webbplats.

Hitta förslag på nya sökord och sökfraser


Med hjälp av Google Keyword Tool (https://adwords.google.com/o/KeywordTool) kan du få hjälp med att hitta förslag på nya sökord och sökfraser som du kanske inte tänkt på när du skrivit ditt innehåll i din webbplats.
Genom att göra en enkel sökning på ordet ”tapeter”, exempelwebbplatsens huvudsakliga inriktning, får vi en lista på 100 förslag på sökfraser som kan vara intressanta. För varje sökfras ges även en indikation på dess konkurrens i Googles sökresultat och hur många sökningar som görs per månad.I första hand är det intressant att identifiera de sökfraser som har relativt många sökningar tillsammans med låg eller mellan konkurrens. Konkurrens i det här fallet är visserligen en överblick på hur många annonsörer som lägger bud på ett specifikt sökord (AdWords). Men det kan även ge en indikation på hur pass konkurrensutsatt en sökfras är rent sökresultatmässigt.

Exempelvis kan man se ovan att sökfrasen ”tapeter retro” i genomsnitt har 2.900 sökningar per månad. Ordet ”retro” kan alltså vara idé att använda mer i webbutiken. Varför inte samla tapeter med retromönster på en egen sida eller varugrupp, döpa den till ”Retro – tapeter i gammaldags stil” samt använda ordet i beskrivningstexten till varje tillhörande tapet? I listan ovan kan man även hitta sökfrasen ”gammaldags tapeter”, varför rubriken även fick innehålla det sökordet. Glöm heller inte att använda varianter och synonymer till ordet retro, såsom retrostil, retrotapeter, gammaldags stil, tidlös, klassisk osv.

Google Webmaster Tools
https://www.google.com/webmasters/tools/

Google Keyword Tool
https://adwords.google.com/o/KeywordTool
Peter Andersson den 4 mars 2013 15:41 | 0 kommentarer

E37 Nyhetsbrev och e-handelstips

Senaste inläggen

2018-09-04
E37 möjliggör ökad försäljning med automatiserad leasing genom Wasa Kredit
Pressmeddelande 2018-09-03. Wasa Kredits nya checkout för hyra och leasing är nu integrerad med E37s e-handelsplattform. Genom Wasa Kredit kan e-handlare hos E37 erbjuda sina företagskunder möjligheten att välja leasing och hyra som betalsätt direkt i sin webbshop.
2017-10-20
Nytt samarbete förenklar hemleverans för e-handlare
Pressmeddelande 2017-10-20. Flexibilitet och valfrihet för när och hur varan levereras är viktigt för många som handlar på nätet. E-handelsleverantören E37 erbjuder nu hemleveranstjänster via logistikföretaget Best Transport integrerat i e-handelssystemets kassa. För konsumenten blir det enkelt att se hur snabbt det går att få hem varorna och välja leveransdatum.
2017-10-13 15:52
E37 har nu checkout-lösningen Ecster Pay tillgänglig
Nu samarbetar vi och Ecster kring deras Ecster Pay i kassan som hjälper kunden före, under och efter köpprocessen. Med Ecster Pay förenklas köpet genom en smidig checkout med de vanligaste betalsätten, tillsammans med möjligheten att få välja leveransadress.
2017-02-22
Försäljningsrekord för AIK Shops e-handel
För AIK Shop innebar 2016 fantastiska rekord både för julhandeln och året i sin helhet. Med optimal mobilanpassning, smarta kampanjer och AIK-anpassade produktlanseringar nådde man för första gången en åttasiffrig omsättning i webbshopen.
2017-01-19
E-handelsoptimering: Frakt och leverans
Frakten är en av de viktigaste parametrarna att få rätt för en e-handlare. Om leveransen upplevs som dyr, obegriplig eller krånglig är risken stor att man tappar kunden i kassan. En smart utformad fraktmodell har betydelse för både konverteringsgrad, merförsäljning och lönsamhet. I den här artikeln går vi igenom sex aspekter av frakt- och leveransoptimering.
2015-12-07
Jordklok.se – e-handelsoptimering gav ny tillväxtboom
Jordklok.se är en av Sveriges ledande nätbutiker för ekologiska produkter. Inför 2015 var frågan hur mycket mer det fanns att hämta genom att byta till en modernare e-handelsplattform. En första utvärdering visar fantastiska resultat på kort tid för både konverteringsgrad och försäljning, med mobilanpassningen som främsta framgångsfaktor.

Arkiv

2018
   september 2018 (1)
2017
   oktober 2017 (2)
   februari 2017 (1)
   januari 2017 (1)
2015
   december 2015 (1)
   november 2015 (1)
   maj 2015 (1)
   april 2015 (2)
2014
   december 2014 (1)
   november 2014 (1)
   oktober 2014 (2)
   september 2014 (1)
   mars 2014 (1)
   februari 2014 (1)
2013
   november 2013 (1)
   oktober 2013 (1)
   september 2013 (1)
   augusti 2013 (1)
   juli 2013 (1)
   juni 2013 (1)
   mars 2013 (4)
   februari 2013 (4)
2012
   december 2012 (1)
   oktober 2012 (3)
   september 2012 (6)
   augusti 2012 (3)
   juli 2012 (1)
   april 2012 (3)
   mars 2012 (3)
2011
   november 2011 (1)
   oktober 2011 (1)
   maj 2011 (2)
   april 2011 (1)
   mars 2011 (1)
2010
   november 2010 (1)
   oktober 2010 (1)
   juni 2010 (2)
   maj 2010 (1)
   april 2010 (2)
   mars 2010 (1)
Scrolla upp
Stäng