E-handelsbloggen

E-handelsbloggen

SkiStar satsar på e-handel med SkiStarshop

SkiStars skidshoppar i Vemdalen och Björnrike har under vintern tagit klivet ut på nätet med webbshopen skistarshop.com. Med hjälp av E37 e-handelssystem kan butikerna nu leva året runt och den breda kundkretsen får möjlighet att handla från hemmaplan.

Inför årets skidsäsong fick E37 uppdrag från SkiStar att utveckla en webbshop för två av fjällvärldens bästa skidshoppar - Vemdalsskalets & Björnrike Skidshop. I E37s uppdrag ingick att utgå från SkiStars allmänna grafiska profil och anpassa den för ett e-handelssammanhang.Sortimentet i SkiStarshop bygger på vad som finns i de fysiska butikerna, d.v.s. marknadens hetaste märken och modeller av skidkläder, leisuremode, skidor, pjäxor och accessoarer som exempelvis skidglasögon. I webbshopen säljer man även SkiStars egna varumärke United Apparel, funktionella kläder för aktiva människor, profilerade med varumärkena Sälen, Åre, Vemdalen, Trysil och Hemsedal.

Kunderna får hjälp att hitta rätt produkt med hjälp av E37s filtermodul, där man snabbt kan välja modell baserat på varugrupp, varumärke, färg, storlek, kön, modell m.m. Artikelregistrets grunddata underhålls i ett Excel-ark som kontinuerligt synkas till webbshopen med kopplingen till Microsoft Excel som finns i E37 e-handelssystem.

- Resultatet av E37s arbete motsvarar till fullo våra förväntningar, säger Petter Bromée som är inköpsansvarig för Vemdalsskalets & Björnrike Skidshop och projektansvarig för skistarshop.com.
I år har vi mjukstartat vår webbutik och testat alla processer, och försäljningen har fått en god start. Inför nästa vintersäsong kommer vi att utöka vår satsning på e-handel.

- Skidshopen i Vemdalen är en välkänd butik med högt renommé i fjällvärlden. Vi har under många år fått förfrågningar från kunder som vill kunna handla från oss även när de inte är på plats. Genom skistarshop.com tillgodoser vi detta önskemål, säger Anders Håkansson, skidshopansvarig SkiStar Vemdalen och Björnrike.

För skidshopparna i Vemdalen och Björnrike blir webshopen ett ypperligt sätt att hålla handeln igång året runt vilket gör att tillgängligheten för gästerna ökar.

Läs även SkiStars pressmeddelande.

Spana in SkiStarshop på www.skistarshop.com.
Taggar: kundcase
Fredrik Karlsson den 28 februari 2013 | 0 kommentarer

Ny lansering - Zoe Shoes

Vi välkomnar skobutiken Zoe Shoes som under vintern har lanserat sin webbshop baserad på E37 e-handelssystem. Detta är Zoes första satsning på e-handel och det har blivit en god försäljningsstart.

Skobutikkedjan Zoe Shoes har valt att nischa sig mot tjejer som vill ha omväxling från de stora skobutikskedjor som finns i nästan varje centrum och galleria. Tack vare korta beslutsvägar och nära samarbete med leverantörer i hela Europa kan Zoe snabbt få ut ett toppmodernt sortiment i takt med modevärldens svängningar. Trots att Zoe är en liten fristående kedja belägen endast i Stockholm så är man faktiskt den kedja i Sverige som har sålt mest av vissa skomodeller, t.ex. Ten Points Pandora.

Torbjörn som är VD för Zoe Shoes berättar om e-handelssatsningen:
- Jag är särskilt nöjd med E37s förmåga att hitta rätt layout och identitet på nätet för Zoe, utifrån vår grafiska profil och stil i butikerna. E37s inbyggda kopplingar till alla andra datasystem som ingår var avgörande när jag valde e-handelsleverantör. Utan den automatisering och tidsbesparing det ger i e-handelskedjan, skulle det vara omöjligt för mig som entreprenör att hinna med alla uppgifter i företaget. Lanseringen av webbshopen har gått över förväntan utan nämnvärd marknadsföring, och vi har redan sett ett stort intresse från nya kunder utanför vår tidigare marknad, t.ex. från Göteborg och Malmö.Zoe är pilotkund för E37s nya koppling till butiksdatasystemet Flexicon eXcellence. Värt att nämna är även att alla produktfotografier i webbshopen har tagits med iPhone i en egenkonstruerad mikrofotostudio.

Hos Zoe Shoes är det enkelt för kunderna att hitta rätt skomodell med hjälp av E37s filtreringsmodul. Kunden väljer först huvudvarugrupp i en tydlig horisontell meny, därefter kan man begränsa utbudet med hjälp av filtrering på varumärke, färg, storlek eller mer specifika produkttyper från underliggande varugrupper.
Fredrik Karlsson den 26 februari 2013 | 0 kommentarer

Webbsatsning bidrar till toppsäsong för Flottsbro

Pressmeddelande 2013-02-22.
Flottsbro Friluftsområde är Stockholms mest välbesökta friluftsområde och har länets högsta skidbacke.
Inför årets vintersäsong lanserade man en modern webbplats med fokus på design som förmedlar upplevelsen av att besöka Flottsbro. Tack vare den långa vintern och satsning på sina målgrupper via både sociala medier och mobila enheter går Flottsbro mot en av de bästa säsongerna någonsin.


I år blev det en tidig säsongspremiär för Flottsbro. Redan till Lucia öppnade skidbacken, och samtidigt lanserade man en ny webbplats utvecklad av E37 med enklare navigation och en ny design som lyfter fram känslan av att besöka Flottsbro. I januari fyllde man på med en separat version av webbplatsen som är specialanpassad för mobila enheter. Detta är en viktig målgrupp då över en fjärdedel av besökarna använder mobila enheter.Webbplatsen lanserades avsiktligt som en ”betaversion”, och har utvecklats av webbyrån E37 tillsammans med Huge Fastigheters kommunikationsavdelning, som projektlett arbetet. Dessutom har man arbetat med en referensgrupp som består av engagerade användare som följer Flottsbro på Facebook.
- Gruppen är fortfarande väldigt viktig för oss. Webbplatsen är nämligen inte helt klar, men vi valde medvetet att lansera den ändå. Vi vill veta vad användarna tycker och arbetar kontinuerligt med deras synpunkter om sajten, berättar Andreas Häggqvist, anläggningschef på Flottsbro.

Succé i sociala medier


Flottsbro har genom åren skaffat sig tusentals engagerade och aktiva följare i de sociala medierna, och i vinter har tillströmningen accelererat. Den 10 februari passerades milstolpen 5000 Facebook-likes.
- Med den nya moderna plattformen kan vi ha en snabbare kommunikation med våra målgrupper. Sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram har också fått en mer framträdande roll, och vi är väldigt glada över alla nya följare, berättar Andreas Häggqvist, anläggningschef på Flottsbro.

Flottsbro satsar brett på både Facebook, Twitter, Instagram, Youtube och Google+, med webbplatsens specialbyggda startsida som nav för aktuell information, livekamera och sociala medier. Satsningen på Instagram har varit en succé den här vintern, med högt bildflöde från både Flottsbro själva och engagerade besökare, och visas på en integrerad sida i webbplatsen.

Flottsbro är även aktiva på Youtube med en egen kanal, och filmer kopplade till aktuella nyhetsartiklar. Andreas Häggqvist arbetar kontinuerligt med att lägga upp nya filmer från olika aktiviteter på skidanläggningen.
- Filmerna har fått mycket beröm under uppstartsfasen inför varje skidsäsong, då besökarna har ett stort intresse av hur det går med snöläggningen, berättar Andreas.

Upplevelsedesign ger känsla av att vara på Flottsbro


I E37s uppdrag ingick att tillsammans med Flottsbros projektgrupp utforma en ny modern widescreen-design för webbplatsen, där de natursköna attraktionerna framhävs. Layouten med framträdande högupplösta bilder lyfter fram allt man kan göra på Flottsbro. Widescreen-formatet med högupplösta bilder var också ett motiv till att bygga en separat mobil version, som är mindre grafikintensiv.
- Den första versionen av webbplatsen har vintertema, men är förberedd för att byta skepnad inför varje årstid, berättar Andreas Tiljander, som är webbredaktör på Huge Fastigheter och projektledare för den nya webbplatsen.

Fredrik Karlsson, VD på E37, kommenterar projektet:
- För oss på E37 har det varit inspirerande att få arbeta med Flottsbros nya webb. Med högkvalitativt bildmaterial, en genomtänkt strategi och smart satsning på sociala medier, blir det lättare att lyckas på nätet.

Snabbhet och moderna kopplingar avgjorde valet av publiceringsverktyg


Flottsbros nya webbplats är baserad på E37 publiceringsverktyg, som i första hand är känt som en plattform för e-handel. Huges webbavdelning övervägde flera olika publiceringsverktyg, men E37s flexibla publiceringsverktyg, designkompetens och snabba utveckling av moderna funktioner för integration med sociala medier fällde avgörandet.

- För oss är det viktigt att omedelbart kunna publicera aktuell information, tända och släcka kampanjer, och hantera båda versionerna av webbplatsen i samma verktyg, berättar Andreas Häggqvist.
När man driver en skidanläggning måste man kunna informera om vilka backar som är öppna och när, och snabbt nå målgruppen via samtliga kanaler.

Stark uppgång på nätet


Besöksstatistiken visar att webbplatsen är en viktig del i Flottsbros goda vintersäsong. Vid en jämförelse av första månaden efter den nya webbplatsens lansering med motsvarande period föregående år ser man att: 
  • Antalet unika besökare har ökat med 132 %.
  • Genomsnittliga tiden en besökare spenderar på webbplatsen har ökat med 45 %.
  • Antalet besökare från Googles sökmotor och Facebook har ökat med 76 % resp. 197 %.
  • Andelen besökare som använder en mobil enhet överstiger 30 %.

E-handelsfunktion för skiduthyrning


En viktig funktion som E37 har utvecklat är onlinebokning vid hyra av skidutrustning. Besökarna kan enkelt boka skidutrustning för flera personer samtidigt och betala med kort. Systemet hjälper användaren att välja komplett utrustning som passar ihop, och kontrollerar att man anger alla uppgifter som vikt, ålder, namn, datum och tidsperiod. Flottsbros personal kan sedan enkelt göra etikettutskrifter med alla bokningar per dag, vilket sparar tid och förenklar prepareringen av all utrustning som ska hyras ut kommande dag.

För ytterligare information


Fredrik Karlsson, VD, E37 System AB
Tel: 08-587 667 90
E-post: fredrik.karlsson@e37.se

Andreas Häggqvist, anläggningschef, Flottsbro
Tel: 08-449 95 83
E-post: andreas.haggqvist@huge.se

Andreas Tiljander, projektledare och webbansvarig, Flottsbro
Tel: 08-535 329 04
E-post: andreas.tiljander@huge.se

Om E37 System AB


E37 är en webbyrå som utvecklar både publiceringsverktyg och e-handelssystem i en och samma teknikplattform. Med mer än 10 års erfarenhet är E37 specialister på att integrera webbutiker med alla slags butiksdata- och affärssystem. E37 levererar en helhetslösning med allt från design, rådgivning, integration, lansering, drift och moderna metoder för Internet-marknadsföring.
E37 har skapat framgångsrika webbutiker för Länna Sport, Leilas General Store, Bookbinders Design, Laura Ashley, Woolrich Store, Lampan, Skistar och STUK Manufaktur m.fl.
Läs mer på www.e37.se.

Om Flottsbro


Flottsbro Friluftsområde är med sina attraktioner ett av Stockholms mest välbesökta friluftsområden. Här finns länets högsta skidbacke, ett härligt naturbad, vandringsleder, lekplatser och många andra friluftsmöjligheter som är öppna året runt. Här erbjuds också uthyrningsstugor samt en stor campingplats med fullservice hela året. Verksamheten ägs och förvaltas av Huge Fastigheter.
Läs mer på www.flottsbro.se.
Följ också Flottsbro på: facebook.com/flottsbro.se, twitter.com/flottsbro, youtube.com/flottsbrohq.

Om Huge Fastigheter


Huge Fastigheter AB är ett av Sveriges tio största kommunala fastighetsbolag – ägare är Huddinge kommun. Med människa och miljö i fokus äger, utvecklar och förvaltar vi bostäder och olika typer av kommunala och kommersiella lokaler, allt från skolor till frilufts- och idrottsanläggningar och köpcentrum. Huge har 270 anställda och omsätter cirka 1,3 miljarder kronor. Vår vision är att skapa livskraft i Huddinge.
Läs mer på www.huge.se.
Fredrik Karlsson den 22 februari 2013 | 0 kommentarer

Sälj mer med smart produktsortering

Hur ska man egentligen sätta den förvalda sorteringen av produkter i sin webbshop för att sälja så mycket som möjligt? Bokstavsordning eller kanske lägsta pris, nya artiklar eller toppsäljare först? På E37 menar vi att svaret är en automatiserad algoritm som kombinerar flera statistikkällor för att dagligen sortera om produkterna utifrån en "högsta popularitet".

När en potentiell kund listar tiotals produkter i en varugrupp vill man lista de produkter först som det är störst chans att kunden vill köpa. Man talar ofta om "the fold", gränsen för webbläsarens nedre kant, d.v.s. hur mycket man ser i fönstret ut att scrolla ner. Om man får plats med 2 rader á 4 produkter eller 1 rad á 5 produkter ovanför "the fold" gäller det att de mest intressanta produkterna visas där, annars riskerar kunden att tröttna och gå till en konkurrents webbshop. Få kunder orkar scrolla igenom flera sidor i jakt på önskad produkt. Följaktligen är webbshopens förvalda sortering väldigt viktig.

Manuell sortering?


Om man bedriver e-handel med ett litet sortiment kan det vara ett alternativ att sortera produkterna manuellt i varje varugrupp. Det är även en bra möjlighet om man har produkter som "hör ihop" parvis, eller då produkterna är numrerade och inplacerade i en skiss/ritning (se exempel hos vår kund Karlströms Motor som säljer reservdelar för motorcyklar med hjälp av detaljerade sprängskisser).
För webbshopar med större sortiment blir manuell sortering dock en hopplös uppgift att sköta kontinuerligt då det kommer nya produkter. E-handlare lär ha bättre saker att lägga sin värdefulla tid på. Manuell sortering blir dessutom meningslös om man har andra navigationssätt än ett traditionellt och detaljerat varugruppsträd (t.ex. urvalsfilter med produkter från flera varugrupper samtidigt, sökresultat eller listning av produkter från ett bestämt varumärke eller produkttaggning).

Toppsäljare?


Nästa alternativ som ofta förekommer i e-handelssystem är att sortera produkterna utifrån försäljningsstatistik, d.v.s. mest sålda produkter först. För att få ett så bra statistikunderlag som möjligt vill man summera försäljningen för flera månader bakåt i tiden (sorteringen blir dålig om en stor andel av produkterna inte alls har sålts under tidsintervallet). Om man säljer produkter som är bundna till säsong eller årstid vill man inkludera minst ett år bakåt.

Nu får man dock problemet att nya produkter alltid hamnar sist i listningarna, och får en svår resa upp till de främsta positionerna. För en webbutik som säljer modeprodukter och snabbt vill följa aktuella trender blir detta en förödande nackdel.

Nya artiklar först?

För modebutiken kan man vända på resonemanget och välja att alltid lista de senast publicerade artiklarna först. Det blir dock för extremt i många fall, och gamla storsäljare som utgör ryggraden i webbutikens lönsamhet hamnar alltid för långt ner. "Nypublicerade artiklar först" är definitivt ett bra sorteringsalternativ för vissa kunder, men passar sällan som förvalt sorteringsalternativ.

Vi presenterar... dynamisk popularitetssortering


Vår lösning är en dynamisk algoritm som kombinerar "toppsäljare" och "nyheter" med andra mått på hur populär en artikel är (antal kommentarer, betyg, antal klick etc). Varje natt beräknas en aktuell popularitetspoäng per produkt utifrån kundernas samlade köpbeteende. Vi kallar denna sorteringsordning för "popularitet", hos Amazon.com heter motsvarigheten "New and popular".

Modulen i E37 e-handelssystem har byggts utifrån följande kriterier och datakällor:
  • Popularitetssorteringen ska beräknas helt automatiskt utifrån kunders och besökares beteende.
  • Toppsäljare är en primär ingrediens i beräkningen.
  • Antal klick/sidvisningar, konverteringsgrad, kommentarer och höga betyg bidrar också till totalpoängen.
  • Nypublicerade artiklar och nya statistikhändelser kan få en valfri övervikt i totalberäkningen.
  • Tidsintervall och betydelse för varje datakälla är fritt konfigurerbar för varje webbshop, d.v.s. man kan välja om toppsäljare eller nya artiklar ska ha störst inverkan.

 Modulens beteende kan jämföras med skyltningen i en fysisk butik där man lyfter fram både nya produkter och storsäljare för varje butiksavdelning. I det här fallet skyltar butiken dessutom om sig själv varje natt utifrån vad som är mest populärt hos kunderna.

Hur gör man med sökmotorn...?

Popularitetssortering kan göra underverk för konverteringsgraden vid listning i en varugrupp, filter eller varumärke. Men hur gör man i sökmotorn? I en kompetent sökmotor kan sökresultaten sorteras efter ”bästa matchning”, d.v.s. hur väl produktinformationen överensstämmer med sökfrasen. Det är ofta det bästa förvalda sorteringsalternativet, i synnerhet om det är vanligt med sökningar som ger tiotals eller hundratals träffar med varierande matchningskvalitet.

Ska man då låta popularitet vara en extra sortering som kunden fritt kan välja i sökmotorn? Nej, våra undersökningar visar att det är bäst att slå ihop "bästa matchning" och "popularitet" till en kombinerad sorteringsordning. "Bästa matchning" får då väga tyngst, medan "popularitet" får avgöra den inbördes ordningen mellan träffar av ungefär samma kvalitet/matchning.

Rapport från verkligheten


Christoffer Tyrefors, e-handelsansvarig på Länna Sport, berättar om sina erfarenheter av modulen:

- Vi på Länna Sport har lärt oss en del genom åren med fysisk butik. Traditionell webbshopsortering står ofta i kontrast till dessa lärdomar. Inte visar vi varken de dyraste eller billigaste produkterna i entrén, och inte skulle vi kasta en storsäljare längst in på lagret bara för att den råkar ha funnits i sortimentet länge. Vi visar inte heller bara bästsäljare, utan något som kanske lättast beskrivs med 'heta produkter'.
Med E37s popularitetssortering, som till skillnad från andra e-handelsplattformar inte bara tar hänsyn till köp, kommer vi ännu längre. Den mäter hur många som tittar på en produkt, hur många som ställer frågor om den, hur bra betyg den har fått av besökarna, hur många som köper den/lägger i varukorgen, hur väl den konverterar och massor av annat. På så vis kan vi alltså, helt automatiskt, visa just heta produkter i shoppen - överallt och jämt.Kommentera gärna det här inlägget, eller kontakta E37 för en diskussion om sortering och konvertering.
Fredrik Karlsson den 19 februari 2013 | 0 kommentarer

E37 Nyhetsbrev och e-handelstips

Senaste inläggen

2018-09-04
E37 möjliggör ökad försäljning med automatiserad leasing genom Wasa Kredit
Pressmeddelande 2018-09-03. Wasa Kredits nya checkout för hyra och leasing är nu integrerad med E37s e-handelsplattform. Genom Wasa Kredit kan e-handlare hos E37 erbjuda sina företagskunder möjligheten att välja leasing och hyra som betalsätt direkt i sin webbshop.
2017-10-20
Nytt samarbete förenklar hemleverans för e-handlare
Pressmeddelande 2017-10-20. Flexibilitet och valfrihet för när och hur varan levereras är viktigt för många som handlar på nätet. E-handelsleverantören E37 erbjuder nu hemleveranstjänster via logistikföretaget Best Transport integrerat i e-handelssystemets kassa. För konsumenten blir det enkelt att se hur snabbt det går att få hem varorna och välja leveransdatum.
2017-10-13 15:52
E37 har nu checkout-lösningen Ecster Pay tillgänglig
Nu samarbetar vi och Ecster kring deras Ecster Pay i kassan som hjälper kunden före, under och efter köpprocessen. Med Ecster Pay förenklas köpet genom en smidig checkout med de vanligaste betalsätten, tillsammans med möjligheten att få välja leveransadress.
2017-02-22
Försäljningsrekord för AIK Shops e-handel
För AIK Shop innebar 2016 fantastiska rekord både för julhandeln och året i sin helhet. Med optimal mobilanpassning, smarta kampanjer och AIK-anpassade produktlanseringar nådde man för första gången en åttasiffrig omsättning i webbshopen.
2017-01-19
E-handelsoptimering: Frakt och leverans
Frakten är en av de viktigaste parametrarna att få rätt för en e-handlare. Om leveransen upplevs som dyr, obegriplig eller krånglig är risken stor att man tappar kunden i kassan. En smart utformad fraktmodell har betydelse för både konverteringsgrad, merförsäljning och lönsamhet. I den här artikeln går vi igenom sex aspekter av frakt- och leveransoptimering.
2015-12-07
Jordklok.se – e-handelsoptimering gav ny tillväxtboom
Jordklok.se är en av Sveriges ledande nätbutiker för ekologiska produkter. Inför 2015 var frågan hur mycket mer det fanns att hämta genom att byta till en modernare e-handelsplattform. En första utvärdering visar fantastiska resultat på kort tid för både konverteringsgrad och försäljning, med mobilanpassningen som främsta framgångsfaktor.

Arkiv

2018
   september 2018 (1)
2017
   oktober 2017 (2)
   februari 2017 (1)
   januari 2017 (1)
2015
   december 2015 (1)
   november 2015 (1)
   maj 2015 (1)
   april 2015 (2)
2014
   december 2014 (1)
   november 2014 (1)
   oktober 2014 (2)
   september 2014 (1)
   mars 2014 (1)
   februari 2014 (1)
2013
   november 2013 (1)
   oktober 2013 (1)
   september 2013 (1)
   augusti 2013 (1)
   juli 2013 (1)
   juni 2013 (1)
   mars 2013 (4)
   februari 2013 (4)
2012
   december 2012 (1)
   oktober 2012 (3)
   september 2012 (6)
   augusti 2012 (3)
   juli 2012 (1)
   april 2012 (3)
   mars 2012 (3)
2011
   november 2011 (1)
   oktober 2011 (1)
   maj 2011 (2)
   april 2011 (1)
   mars 2011 (1)
2010
   november 2010 (1)
   oktober 2010 (1)
   juni 2010 (2)
   maj 2010 (1)
   april 2010 (2)
   mars 2010 (1)
Scrolla upp
Stäng