E-handelsbloggen

E-handelsbloggen

Nya försäljningsrekord för julhandeln på nätet

I år har den USA-inspirerade shoppinghelgen med Black Friday och Cyber Monday slagit igenom på allvar i Sverige. Många e-handlare hos E37 har satt nya, fantastiska försäljningsrekord på nätet. Koppling till CDON Marketplace, julkalenderkampanjer och ökad shopping från mobila enheter har bidragit till rekorden.

Black Friday hos Leila gav +2590 %

Leilasgeneralstore.com, Leila Lindholms konceptbutik på nätet, rivstartade julhandeln med en lyckad Black Friday-kampanj. Det gamla rekordet (från webbshopens lansering) för antal order samma dag slogs med 240 %. Genomslaget för Black Friday i år framgår också av att Leilas försäljning var 2590 % högre än en genomsnittlig fredag.

Nyckeln till framgången var effektiv marknadsföring av Black Friday-kampanjen till befintliga kunder och följare via e-postutskick, Facebook, Instagram etc. Succén har sedan följts upp med en julkalender där prenumeranter och följare varje dag får ett nytt erbjudande i ”dagens lucka”. Kampanjer och tidsbegränsade erbjudanden är alltid effektivt när man säljer B2C. Här har E37s flexibla kampanjhanteringsmodul utnyttjats till fullo då man dagligen har skapat kombinationskampanjer och rabattkoder på olika delar av shopens sortiment.

Växande multikanalförsäljning med CDON-koppling

SWEdala Quality Outlet har en framgångsrik multikanalstrategi.  Man har nu tre fysiska butiker i Skåne och har under 2014 även börjat sälja på CDON Marketplace vid sidan av den egna webbutiken. SWEdala Outlet var aktiva med olika kampanjer under kampanjhelgen (28 nov-1 dec). Under dagarna från Black Friday till Cyber Monday var försäljningen på nätet mer än fem gånger högre än ett genomsnittligt veckoslut.

Kalaskompaniet är en maskerad- och partybutik i Täby Centrum som har startat en spännande resa på nätet. Sommaren 2013 öppnade man sin webbutik med hjälp av E37 och under hösten 2014 kopplade man in CDON.com som en extra säljkanal. Under de senaste två månaderna har antalet beställningar på nätet ökat med 288 % jämfört med samma period förra året. Och trenden pekar spikrakt uppåt i båda säljkanalerna.

Med hjälp av E37s CDON-integration kan vi enkelt märka upp och publicera en stor del av webbshopens sortiment även på CDON.com. Order som läggs på CDON.com läses automatiskt tillbaka och levereras i samma flöde som order från vår egen webbshop”, säger Catharina Kejbert som driver Kalaskompaniet. ”Dessutom hålls lagersaldon hela tiden synkroniserade mellan vår webshop, vårt kassasystem Hogia Retail POS och CDON.com. För mig som driver en mindre butik är detta ett kostnadseffektivt sätt att nå två miljoner potentiella kunder, jämfört med t.ex. sökmotorannonsering.

CDON.com imponerade under Black Friday och rapporterar fler än 100 000 order. Merchants stod för drygt 20 000 orders under det mest intensiva dygnet vi upplevt i Nordens e-handelshistoria. Detta var en oerhört stark start på julhandeln, och trenden håller i sig, volymerna ökar varje dag” säger Ted Boman, chef för CDON Marketplace.

Cyber Monday slog trafikrekord

På Cyber Monday den 1 december körde flera av E37s största kunder kampanjer, vilket gav nästan dubbelt så många besökare i E37s molndriftsmiljö som någonsin tidigare. Jämfört med Cyber Monday 2013 ökade totala försäljningen med 100 %, en kombination av e-handelns tillväxt och att Cyber Monday fått större genomslag. Under minuterna efter kl. 22 kulminerade anstormningen med som mest en såld produkt genom E37s plattform var tredje sekund.

SWEdala Outlet, Bookbinders Design och Länna Sport är tre av de e-handlare hos E37 som var med på Cyber Monday i år. Länna Sport var tidigt ute och lanserade Cyber Monday redan 2012 och i år utökade man sin satsning.

Cyber Monday är som en OS-final för oss som e-handelsleverantör”, säger Fredrik Karlsson, VD för E37. ”Förberedelserna pågår i månader med prestandaoptimering, tester och utbyggnad av driftsmiljön. Det var en spännande upplevelse att se hur väl systemet hanterade det höga antalet samtidiga besökare.

Vi vill även ge en eloge till våra driftspartners Ipeer och Ballou, som hjälpt oss igenom julhandeln med perfekt drift och upptider. En e-handelskedja är inte starkare än sin svagaste länk, något som E37 alltid har i åtanke vid val av samarbetspartners.

Lampan.se dubblar julförsäljningen med mobil konverteringsboom

Att starta julhandeln med reakampanjer är dock inte en självklarhet i alla branscher, vilket påpekas i denna artikel. Vad som är rätt för en enskild butik beror på såväl konkurrenssituation, tillväxt, logistikaspekter samt möjligheten att skapa kampanjer som är både lönsamma och attraktiva.

Vi har tidigare skrivit om lampan.se som har vuxit med 200 % per år på nätet och nått en stark marknadsposition inom hembelysning. Deras viktigaste framgångsfaktorer har varit smart sökmotormarknadsföring, återkommande kunder och en helt integrerad e-handelskedja av allt från inköp till logistik. Den mörka hösten är Lampans absoluta högsäsong och i november har man fördubblat försäljningen. Nu kommer en stor del av tillväxten från kunder med smartphones, där försäljningen ökat med 290 % jämfört med samma månad förra året. Mobila besökare har blivit allt mer benägna att inte bara söka information utan även avsluta sina köp, vilket även framgick av vår undersökning av mobilanpassade kassor.

Lampan.se är intressant då man valt att inte göra några kampanjer under Black Friday och Cyber Monday. ”Vi är mitt i vår högsäsong och har redan en så stark tillväxt. För oss är det viktigare att jämna ut orderingången över hela julhandeln för att klara av snabba leveranser”, säger Anders Sjöberg, en av Lampans ägare. ”Vår helt integrerade lösning med E37 e-handelssystem, Hogia Retail POS, Unifaun Online och Klarna är avgörande för att kunna hantera så höga ordervolymer med god lönsamhet.

Fredrik Karlsson den 19 december 2014 | 0 kommentarer

Undersökning: Mobilanpassad kassa extremt viktigt för konverteringsgraden

Pressmeddelande 2014-11-27.
Under senaste året har det skett en dramatisk ökning av andelen besökare med smartphones i webbutiker. Det kan antingen innebära en risk för tappad försäljning eller möjligheter att öka sin marknadsandel. 
En undersökning av tre mobilanpassningsprojekt för e-handlare med E37 Triton e-handelssystem visar vikten av att skala av och mobilanpassa kassan och erbjuda kunderna de populäraste betalsätten.

Undersökning: Vikten av att mobilanpassa kassan

Vi har undersökt effekten av att mobilanpassa kassan för tre etablerade e-handlare som utnyttjar E37 e-handelssystem. De åtgärder som implementerades är:

(1) Infört E37s nya responsiva kassasida med kassa- och betalningslösningen Klarna Checkout, med de populäraste betalningsmetoderna och automatisk mobilanpassning. E37 e-handelssystem och Klarna Checkout bildar tillsammans en helt integrerad och mobilanpassad enstegskassa.

(2) Fokuserat på att ett avskalat gränssnitt i kassan ger ökad konverteringsgrad för e-handlare (”enclosing the checkout”). Detta innebär att navigationsmenyer, länkar och grafiska element som inte har med orderläggningen att göra döljs när man går till kassan. Endast information som är förtroendehöjande eller besvarar frågeställningar i köpögonblicket visas. Det ska ge färre distraktioner och ett rakare flöde mot köpets slutförande.

Vår undersökning visar en signifikant ökning av konverteringsgraden i alla tre webbshoparna. Förbättringen är logiskt nog störst för besökare med smartphones (50 - 71%), men resultatet är även positivt för besökare med surfplattor och vanliga datorer (10 - 32%).

Alla shoparna hade tidigare en traditionell, ej responsiv kassa där ordinarie sidhuvud och navigationsmenyer var med. Betalsätt var Klarna Faktura och vanlig kortbetalning.

Kundcase 1 – Lampan.se

Lampan.se är en snabbväxande hembelysningsbutik som ökat på nätet med mer än 175 % per år under 2011-2014. Under senaste året har andelen besökare med mobila enheter ökat från 43 % till 53 %. Att erbjuda dessa kunder en bra köpupplevelse är allt viktigare för att behålla tillväxten.

Resultaten av mobilanpassningen var mycket glädjande:

Typ av enhet Förbättrad konverteringsgrad
Dator +26 %
Surfplatta +22 %
Mobil/smartphone +50 %

(Då försäljningen hos Lampan har en stark säsongsvariation har vi valt att jämföra med samma period, september-november, förra året.)

Den totala intäkten från kunder med smartphones har under samma period ökat med 247 % - en kombinerad effekt av både fler besökare, högre ordervärden och högre konverteringsgrad.

Vi har fått mycket positiv respons efter förändringen”, berättar Anders Sjöberg, en av Lampans ägare. ”Kassans flöde är så enkelt och tydligt att man tar sig igenom orderläggningen med minsta möjliga motstånd på både mobiltelefon och dator. E37 tillsammans med Klarna Checkout ger oss tekniska förutsättningar för att fortsätta växa och slå försäljningsrekord för fjärde året i följd.

I projektet för Lampan.se har fokus även lagts på optimering av innehållet. Information som besvarar allmänna frågor i köpögonblicket eller förstärker förtroende har lyfts fram. All annan information har dolts i kassan.

Kundcase 2 – Leila’s General Store

Leilasgeneralstore.com är Leila Lindholms konceptbutik på nätet. Detta är ett intressant case då det är en av de webbshoppar hos E37 som alltid haft högst andel mobila besökare.

Här ger undersökningen liknande resultat totalt sett, men klart högst förbättring för besökare med smartphones, hela +71 %. Tabellen visar konverteringsökningen under första månaden efter lansering av nya kassan (september) jämfört med första halvåret 2014.

Typ av enhet Förbättrad konverteringsgrad
Dator +15 %
Surfplatta +10 %
Mobil/smartphone +71 %

Under september uppnåddes dessutom en spännande milstolpe då mer än hälften av alla köp (50,3 %) gjordes från mobila enheter (surfplattor + smartphones).

Jämfört med samma månad föregående år har andelen besökare med mobiltelefon ökat från 27,6 % till 41,4 %, och intäkterna från dem har ökat med 133 %.

Vi är glada över det utmärkta resultatet från E37s mobilanpassning av kassan”, säger Mårten Elensky, marknadschef för Leilas General Store. ”För oss som har en så hög andel mobila besökare är det särskilt viktigt att ge dem bästa möjliga köpupplevelse.

Kundcase 3 – Länna Sport

Hos Länna Sport, Stockholms största sportbutik, är förbättringen ännu större för besökare från både smartphones, surfplattor och vanliga datorer.

Med Klarna Checkout och E37s nya lösning kan vi erbjuda våra kunder ett säkert och användarvänligt sätt att slutföra sin order, något som har stor betydelse för deras köpupplevelse i vår butik”, säger Anders Björkman, VD för Länna Sport. ”Det har haft en särskilt stor effekt för besökare med mobila enheter, där vi sett en markant omsättningsökning.

Slutsatser

 • I takt med att andelen besökare från mobila enheter ökar blir det allt viktigare för e-handlare att mobilanpassa sin kassa – både för att behålla och kunna öka sin försäljning.
 • Det finns en enorm förbättringspotential i att mobilanpassa kassan. För e-handlare som inte redan gjort detta, bör det stå högt på listan inför närmaste framtiden.

Detta visar att mobilanpassning av just kassan har en enorm betydelse för att driva lönsam e-handel”, säger Fredrik Karlsson, VD på E37. ”Det är svårt att tänka sig någon annan enskild optimeringsåtgärd som kan höja konverteringsgraden, och därmed försäljningen, lika dramatiskt i en webbshop.

Statistiken från E37s undersökning visar hur viktigt det är att ta den mobila trafiken på allvar. Många av våra e-butiker har idag 50% av sin trafik från mobila enheter”, säger Björn Widerström, partneransvarig på Klarna.

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION

Fredrik Karlsson, VD, E37 System AB
Tel: 08-587 667 91
E-post: fredrik.karlsson@e37.se

OM E37 SYSTEM

E37s affärsidé är att tillhandahålla e-handelssystem som gör det enkelt att bedriva lönsam e-handel. Med mer än 10 års erfarenhet är integration med alla slags butiksdatasystem, affärssystem och andra IT-system ett av våra specialområden. E37 levererar en helhetslösning med allt från säljande design, rådgivning, integration, lansering, drift och moderna metoder för Internet-marknadsföring.

E37 har skapat framgångsrika webbutiker för Länna Sport, Leilas General Store, Lampan, AIK, Bookbinders Design, Woolrich Store, Sko-Boo och SWEdala Outlet m.fl.

Läs mer på www.e37.se.

Fredrik Karlsson den 27 november 2014 | 0 kommentarer

E37 blir integrationspartner med CDON

Pressmeddelande 2014-10-28.
E37 e-handelssystem är nu helt integrerat med CDON Marketplace. Därmed kan e-handlare med webbshop från E37 enkelt sälja sina produkter även på cdon.com. Swedala Outlet är pilotkund och ser en enorm försäljningspotential till CDONs två miljoner befintliga kunder i Norden.

CDON Marketplace expanderar snabbt

I slutet av 2013 lanserades CDON Marketplace, som innebär att e-handlare utanför CDON Group också kan sälja sina produkter på cdon.com.  Intresset har varit stort och i nuläget har över 250 externa e-handlare anslutit sig. För att hantera ett stort sortiment och en hög ordervolym kan man koppla ihop sin egen webbshop med cdon.com via CDON Marketplace API.

Vi har valt E37 som en av våra första integrationspartners”, säger Ted Boman, chef för CDON Marketplace. ”E37s djupa integrationskompetens och stora kundstock med ambitiösa e-handlare i spridda branscher vägde tungt i valet av E37.

När en kund köper produkter från en extern e-handlare sköter CDON försäljning och betalning som vanligt. Leveransen sköts dock själv av varje säljare och det framgår tydligt på cdon.com vilket företag som levererar varan.

SWEdala Outlet ser stora möjligheter

Vi ser en stor potential att öka vår försäljning via CDON Marketplace”, säger Mikael Rehn, E-commerce Manager på SWEdala Outlet. ”Våra tester med ett mindre delsortiment under våren 2014 gav ett utmärkt utfall med hundratals order. Möjligheten att nå nya kunder i resten av Norden är också mycket intressant. E37s koppling fungerar utmärkt och binder ihop hela vår försäljningskedja -  webbshopen, externa marknadsplatser som CDON samt våra butiker med kassasystemet Retail Pro från Retail Store Scandinavia.

Att hålla sortimentets lagersaldon synkroniserade i alla försäljningskanaler är avgörande för SWEdala Outlet som säljer mycket säsongsartiklar och tillfälliga partier.

Nästa nivå av multikanalförsäljning

Med hjälp av E37s CDON-koppling är det enkelt att överföra sina produkter från E37 Triton e-handelssystem till CDON Marketplace. Produktinformation och bilder hämtas från webbshopen, och artiklar man vill publicera på cdon.com behöver bara kompletteras med en CDON-kategori och vissa filtreringsattribut. Produkter som har sålts på CDON läses automatiskt tillbaka till webbshopen och går in i e-handlarens vanliga orderhanterings- och logistikflöde. Lagersaldon synkroniseras kontinuerligt mellan webbshopen, CDON och e-handlarens affärssystem.

CDON Marketplace är en intressant möjlighet för våra uppdragsgivare att sälja i ytterligare en kanal”, säger Fredrik Karlsson, VD på E37. ”Det passar väl in i vår filosofi att hjälpa e-handlare till ökad försäljning och lönsamhet på alla sätt. Mikael Rehn på SWEdala Outlet har, med sin breda e-handelskompetens, varit en engagerad pilotkund som bidragit till att göra integrationen ännu bättre.

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION

Fredrik Karlsson, VD, E37 System AB
Tel: 08-587 667 91
E-post: fredrik.karlsson@e37.se

Mikael Rehn, E-Commerce Manager, Swedala Outlet AB
Tel: 0725-88 55 75
E-post: mikael@swedalaoutlet.se

Ted Boman, Chef CDON Marketplace
Tel: 0700-80 77 09
E-post: ted.boman@cdon.com

Om SWEdala Outlet

SWEdala Quality Outlet, en av Sveriges största outlets inom mode, har sedan 2006 en butik i Svedala utanför Malmö, sedan 2011 en butik i Löddeköpinge och i oktober 2013 öppnades den tredje butiken i Hyllinge utanför Helsingborg. Butikerna har ett stort utbud av välkända varumärken till både tjej och kille – alla till oslagbara priser. Grundarna har lång erfarenhet från detaljhandelsbranschen från olika positioner inom ett par av de mer kända varumärkena på marknaden. Företaget har i dag 20 anställda och total affärsyta i båda butikerna på 2700 kvm.

Läs mer på www.swedalaoutlet.se.

Om E37 System

E37s affärsidé är att tillhandahålla e-handelssystem som gör det enkelt att bedriva lönsam e-handel. Med mer än 10 års erfarenhet är integration med alla slags butiksdatasystem, affärssystem och andra IT-system ett av våra specialområden. E37 levererar en helhetslösning med allt från säljande design, rådgivning, integration, lansering, drift och moderna metoder för Internet-marknadsföring.

E37 har skapat framgångsrika webbutiker för Länna Sport, Leilas General Store, AIK, Lampan, Bookbinders Design, Woolrich Store, Sko-Boo och SWEdala Outlet m.fl.

Läs mer på www.e37.se.

Om CDON Marketplace

CDON Marketplace möjliggör för externa e-handlare att sälja sina produkter via cdon.com. Små och medelstora handlare kan därmed nå över 2 miljoner aktiva kunder genom Nordens största e-handelsvaruhus. CDON erbjuder 15 års erfarenhet av nordisk e-handel och en säker plattform som försäljningskanal. CDON Marketplace ger e-handlare rätt förutsättningar för att öka sin försäljning, på ett enkelt och bekvämt sätt. För kunderna innebär det en bättre shoppingupplevelse med ett snabbt växande sortiment av nya spännande varor.

CDON ingår i Qliro Group som driver internetbutiker inom underhållning, mode, sport & hälsa samt hem & trädgård.

Läs mer om hur det fungerar och hur du lätt kan komma igång och sälja på cdon.se/marketplace.

 

Fredrik Karlsson den 28 oktober 2014 12:30 | 0 kommentarer

Lyckad e-handelsdag hos E37

Den 23 oktober var det dags för en ny upplaga av E37s populära e-handelsmingel. Den här gången utökades programmet med e-handelsrelaterade föredrag med nyheter, tips och inspiration. Vi tackar alla kunder och partners som bidrog till en lyckad dag.

Evenemanget inleddes med eftermiddagens föreläsningspass kl. 13:30. Först ut var lanseringen av E37s integration med CDON Marketplace, som hade betatestats av våra pilotkunder tidigare under oktober.

Utdrag från eftermiddagens agenda (läs hela programmet här):

 • Att sälja på CDON Marketplace
  Conny Gunnarsson från CDON och Mikael Rehn från SWEdala Outlet berättade om möjligheterna för tredjepartssäljare att vara med på CDON Marketplace.
 • Effektiv e-postmarknadsföring
  Kristofer Zemowski från Compost berättade om hur man ökar konvertering och lojalitet med hjälp av en smartare kommunikation i de digitala kanalerna.
 • Att skriva för att sälja mer
  Mikael Rosén, copywriter och kommunikationsstrateg från Perdefinition pratade om hur man uttrycker man sig i ord för att höja priset och öka försäljningen i sin webbshop?
 • Google AdWords-nyheter och Google Shopping
  Karl Lindberg från Ad Relevance.

Kl. 17:00 började e-handelsminglet, denna gång var det ungerskt tema med rykande gulasch, dryck och annat smått och gott. Lite senare på kvällen höll Daniel Gamvik, systemarkitekt på E37, en genomgång av nya funktioner för multikanalförsäljning i E37 e-handelssystem. Därefter presenterade Erik Håård från DIBS aktuell statistik ur årets e-handelsrapport om mobil handel och betalningar.

Vi hoppas att e-handelsdagen gav alla e-handlare ett bra avstamp med idéer och inspiration inför julhandeln. För oss på E37 är det särskilt värdefullt att få feedback och önskemål från alla våra kunder, så vår utvecklingsplan för e-handelsplattformen under 2015 säkert innehåller rätt funktioner.

Några bilder från våra mingelkvällar under 2014

 
 
 
 
 
 
 
 
   
Fredrik Karlsson den 28 oktober 2014 | 0 kommentarer

E37 levererade kampanjsajt för Apoteket

E37 har implementerat Apotekets senaste webbkampanj för sin kundklubb ApoPlus. Uppdraget har utförts tillsammans med Kaplan RM, som sedan år 2009 utvecklar och driver Apotekets framgångsrika lojalitetsprogram.

Webbkampanj för Apoteket

E37 har fungerat som underleverantör och samarbetspartner till Kaplan RM i produktionen av sensommarens ApoPlus-kampanj. I E37s uppdrag ingick att utveckla kampanjsajtens speciella gränssnitt utifrån Kaplans grafiska profilmaterial, skisser och kampanjmanus. Databasteknik, drift och integrationer med övriga inblandade IT-system har också skötts av E37. Kampanjsajten integrerades med varukorgen i Apotekets e-handel, medlemshanteringssystem från Abalon samt utskick via Strålfors.

Syftet med kampanjen var att driva försäljning i Apotekets webbshop, stärka relationen med befintliga ApoPlus-medlemmar och även att värva nya. Det gjordes genom attraktiva erbjudanden som varierade under kampanjveckorna, möjlighet att samla extra medlemspoäng via enkäter och aktiviteter på webben samt en funktion för att värva vänner och tipsa dem om rabatterade erbjudanden.

Vi är mycket nöjda med E37s insats i projektet” säger Björn Eriksson, projektledare på Kaplan RM. ”Trots snäva tidsramar under sommaren levererades både gränssnitt och integrationer i god tid enligt uppsatt kravspecifikation. Vi valde E37 som partner i projektet tack vare deras kombination av kompetens inom gränssnitt, e-handel och systemintegration.

Vi är glada över att ha fått bidra till en del i ett så kreativt och framgångsrikt lojalitetsprogram” säger Fredrik Karlsson, VD på E37. ”Tack vare Kaplans goda projektledning och struktur kunde projektet framgångsrikt levereras trots många involverade parter och IT-system.

Om Kaplan RM och kundklubben ApoPlus

Kaplan är Skandinavisk ledare inom Loyalty Management och driver några av Nordens största lojalitetsprogram. Sedan 2009 är Kaplan strategisk partner åt Apoteket AB. Uppdraget är att driva all kommunikation inom och utveckling av kundklubben ApoPlus, med DM, webb och e-post som primära kanaler. Lösningarna har gett Kaplan både silver och guld i Guldnyckeln för bästa kundlojalitetsprogram.

Fredrik Karlsson den 24 september 2014 | 0 kommentarer

Lampan.se växer med 200 % per år - blev Årets Ljusa Butik 2013

Pressmeddelande 2014-03-19.
Lampan.se har utsetts till Sveriges bästa hembelysningsbutik tack vare sin framgångsrika näthandel. Under tre år har webbshopen hållit en explosiv tillväxt under god lönsamhet. Rätt strategiska val och smarta e-handelsfunktioner ligger bakom succén.

Tre år med stark tillväxt under lönsamhet

Sedan Lampan i Uddevalla bytte e-handelsplattform till E37 våren 2011 har kurvan pekat spikrakt uppåt. Från 2011 till 2012 ökade försäljningen i webbshopen med 212 % och från 2012 till 2013 med ytterligare 179 %. Trenden är intakt även i år, då året har börjat med en fortsatt ökning med 177 %. Under hela perioden har man varit lönsam tack vare smart satsning på sökmotoroptimering, nöjda återkommande kunder och ett e-handelssystem som sparar tid i alla led.

"Startskottet för vår tillväxt kom när vi sjösatte E37 e-handelsplattform helt integrerat med vårt butiksdatasystem Deta3000 från Hogia" berättar Anders Sjöberg, en av Lampans ägare. ”Då kunde vi snabbt få ut ett brett sortiment på nätet som till stor del automatiskt sökmotoroptimerades.

"Projektet med lampan.se är särskilt intressant för oss som e-handelsleverantör, då det har bevisat att vårt koncept ’Smart e-handel’ fungerar" säger Fredrik Karlsson, VD på E37. "Varje funktion och finess i e-handelssystemet som stegvis införts hos Lampan har gett den effekt på försäljning och lönsamhet som det var tänkt i teorin."

Lampan blev Årets Ljusa Butik 2013Framgångarna gav fin utmärkelse

Lampans framfart har inte gått obemärkt förbi. I samband med mässan Nordic Light Fair tilldelades Lampan titeln Årets Ljusa Butik i Sverige 2013.  Juryn i föreningen Hemljus, som består av leverantörer inom belysningsbranschen, motiverade valet så här:

Med erfarenheter från en närliggande bransch tog de över en redan synnerligen väl etablerad rörelse, en gång premierad som Årets Ljusa Butik. Målmedvetet och med ögonen öppna för den nya tidens affärsmöjligheter har man också lyckats att inte bara utveckla den traditionella affärsmodellen utan också bli en av de mest framgångsrika aktörerna inom näthandeln i branschen.

Lampans strategi och framgångsfaktorer

Anders Sjöberg som driver Lampan.se har svarat på några frågor om webbutikens framgångar:

”Lampor och belysning var inte en bransch där näthandeln slog igenom tidigt. Var det självklart för er att satsa på Internet-försäljning?”

Vi tog över den fysiska butiken i Uddevalla för sju år sedan och började snart fundera på en e-handelssatsning. Eftersom det inte fanns så mycket konkurrens eller någon dominerande aktör på nätet, verkade det finnas en bra nisch att växa i. Den analysen stämde bra, då företagets totala omsättning har stigit från ca sju till 20 miljoner på mindre än tre år och förra året rusade webbshopens försäljning förbi den fysiska butiken.

”Många e-handlare har köpt sig tillväxt till priset av stora förluster under tiden, hur har Lampan lyckats växa så snabbt under lönsamhet?”

Kostnadseffektiv sökmotormarknadsföring måste vara nummer ett. Vi får mycket trafik från organiska träffar tack vare att vi lyckats hamna topp tre i Google för så många produktområden och varumärken. Kombinationen av vår satsning på innehåll i shopen, e-handelssystemets automatiska sökmotoroptimering och tjänster från Jajja Communications har gett ett utmärkt resultat.

”Finns det några funktioner i e-handelssystemet som känts avgörande för Lampans snabba tillväxt?”

Vi hinner hantera ett brett sortiment eftersom artikelregistret bara behöver underhållas på ett ställe med kopplingen till Hogias kassasystem Deta3000. Och kunderna lyckas hitta rätt bland alla produkter tack vare smart filtrering och bra sökfunktioner. Detta som sagt i kombination med bra sökmotorpositioner.

Under 2013 har vi fått en kraftig ökning av antal produkter per order genom att införa E37s funktion Intelligenta produktrekommendationer. Den visar automatiskt förslag på fler relaterade produkter som kunden kan tänkas vilja köpa.”

”Hur många paket levereras i genomsnitt per dag och hur uppnår ni lönsamhet i logistiken?”

I dagsläget skickar vi i genomsnitt 70-80 paket per dag, men vi skulle klara över 100 paket. Arbetet görs av tre medarbetare varje vardag med start kl 10, och vi hinner med 25-30 paket per timme fram till deadline för bokning av leverans kl 14. Rent tekniskt är det kopplingarna till Unifaun Pacsoft och Klarna som eliminerar manuella steg och sparar väldigt mycket tid för oss. Jämfört med i början då vi gjorde alla moment manuellt har e-handelssystemets automatisering av dataflödet halverat tidsåtgången för att leverera en order flera gånger om.”

”Era kunder verkar väldigt nöjda med ständigt höga betyg på Trustpilot, hur uppnår ni det?”

Det är nog en kombination av många faktorer, först och främst snabba och korrekta leveranser. Vi fokuserar på tydlighet överallt i shopen, allt från detaljerade produktbeskrivningar till information om betalsätt, frakt, öppet köp och kontaktuppgifter. Det är kul att få höga betyg i Trustpilot och det fungerar som en sporre för oss att göra ett så bra jobb som möjligt för varje kund. Om vi t.ex. ser en order där man verkar ha gjort ett felaktigt val av produkter ringer vi genast upp kunden.”

”Har ni någon strategi för att hantera konkurrens från lågprisaktörer och stora kedjor?”

Vi har själva allt från lågprisvaror till dyra designprodukter från exklusivare varumärken. Dessutom satsar vi på kundvård och hjälper ofta kunderna att hitta rätt belysning med rätt design via personlig service.”

”Hur ser planerna ut för 2014, vilka investeringar och ytterligare förbättringar ser ni behov av?”

Vi ska finjustera processerna för att klara en ännu högre ordervolym med färre arbetsminuter per order. Närmast behovet är att införa ett nytt affärssystem med bättre stöd för inköpsplanering och plock direkt i samband med varumottagning. Huvudspåret är att uppgradera Deta3000 till Hogias nya butiksdatasystem Retail POS.”

För ytterligare information

Fredrik Karlsson, VD, E37 System AB
Tel: 08-587 667 91
E-post: fredrik.karlsson@e37.se

Anders Sjöberg, ägare, Lampan i Uddevalla AB
Tel: 0522-866 86
E-post: info@lampan.se

Om Lampan i Uddevalla

Lampan är en hembelysningsbutik med försäljning både i fysisk butik i Uddevalla och på nätet på adressen www.lampan.se. Företaget ägs sedan 2006 av paret Barbro och Anders Sjöberg och sysselsätter idag nio personer. Butiken har ett brett sortiment av lampor och belysning från kända varumärken, med allt från taklampor, badrumsbelysning och spotlights till utomhusbelysning och elmaterial. Lampan tillhandahåller även rådgivning till både privatpersoner och företag vad gäller att hitta rätt belysning med rätt design.

Läs mer på www.lampan.se.

Om E37 System

E37s affärsidé är att tillhandahålla e-handelssystem som gör det enkelt att bedriva lönsam e-handel. Med mer än 10 års erfarenhet är E37 specialister på att integrera med alla slags butiksdata- och affärssystem. E37 levererar en helhetslösning med allt från design, rådgivning, integration, lansering, drift och moderna metoder för Internet-marknadsföring.

E37 har skapat framgångsrika webbutiker för Länna Sport, Leilas General Store, AIK, Bookbinders Design, Woolrich Store, Skistar, Sko-Boo och SWEdala Outlet m.fl.

Fredrik Karlsson den 19 mars 2014 | 0 kommentarer

Leila's General Store expanderar från nätet till fysisk butik

Pressmeddelande 2014-02-14.
Leilas konceptbutik på nätet har blivit en stor succé. Man tjänade in investeringen i E37s e-handelsplattform redan under det första försäljningsdygnet efter lanseringen i mars 2012. Idag går framgångssagan vidare när Leila öppnar sin första fysiska butik i gallerian Mood Stockholm.

Butiksinvigning i Mood Stockholm på Alla hjärtans dag

Den fysiska butiken kommer att ha ett varierat sortiment; Leilas böcker, utvalda vintageföremål, pastellfärgade köksprodukter i emalj, färgat glas i amerikansk retrostil, textilier i vackra mönster, handgjorda träredskap, slickepottar i silikon, ekologiskt nedbrytbara sugrör i papper, flaggspel, snygga metallburkar for förvaring, klassiska pajformar och mycket mer.

Redan när vi öppnade nätbutiken var ambitionen att utveckla konceptet till flera fysiska butiker. Med tanke på hur bra webbshopen har utvecklats och hur väl sortimentet har tagits emot på mässor var det nu dags att ta nästa steg”, säger Mårten Elensky, marknadschef för Leilas General Store.

Integrerat e-handelsflöde med multikanalförsäljning

Genom E37s rådgivning och integrationspartners har Leilas General Store fått en helhetslösning som stödjer försäljning integrerat i flera kanaler. I den nya butiken använder man Cash IT som kassasystem, kopplat till ekonomisystemet Visma Administration, som i sin tur är helt integrerat med E37 e-handelssystem.

För oss som e-handelsleverantör har Leilas konceptbutik varit ett värdefullt projekt”, säger Fredrik Karlsson, VD på E37 System. ”Att möta alla önskemål och krav från en e-handlare med sådan entreprenörskraft har bidragit till att hålla utvecklingen av vår e-handelsplattform i framkant.

En finess i E37 e-handelssystem som Leilas butik har haft särskilt stor nytta av är modulen ”Intelligenta produktrekommendationer”. Modulen samlar in statistik från besökarnas köp och klickbeteende, och visar automatiskt relaterade produkter. En statistisk undersökning visade att merförsäljningen i webbutiken ökade med 25 % efter att funktionen infördes.

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION

Åsa Cannerheim, presskontakt, Leila's General Store
Tel:0723-37 97 67
E-post: asa@leila.se

Fredrik Karlsson, VD, E37 System AB
Tel: 08-587 667 91
E-post: fredrik.karlsson@e37.se

Om Leila's General Store

Leilas General Store startades i mars 2012 av Leila Lindholm och är en konceptbutik på Internet med avsikt att utvecklas till flera fysiska butiker. Fram till idag har verksamheten drivits enbart på Internet med ett lager i Strängnäs och ett huvudkontor i Stockholm. Leilas General Store är ett kvalitetsvarumärke med en produktlinje där du kan handla produkter av högsta kvalitet. Våra produkter är omsorgsfullt utvalda av Leila själv. Idén till att starta Leilas General Store fick Leila redan 2004 och hon har jobbat i många år för att utveckla butikskonceptet och hitta rätt varor som är helt i Leilas stil.

Läs mer på www.leilasgeneralstore.se.

OM E37 SYSTEM

E37s affärsidé är att tillhandahålla e-handelssystem som gör det enkelt att bedriva lönsam e-handel. Med mer än 10 års erfarenhet är E37 specialister på att integrera med alla slags butiksdata- och affärssystem. E37 levererar en helhetslösning med allt från design, rådgivning, integration, lansering, drift och moderna metoder för Internet-marknadsföring.

E37 har skapat framgångsrika webbutiker för Länna Sport, AIK, SkiStar, Leilas General Store, Bookbinders Design, Woolrich Store, Lampan, Sko-Boo och SWEdala Outlet m.fl.

Läs mer på www.e37.se.

Fredrik Karlsson den 14 februari 2014 | 0 kommentarer

E37 Nyhetsbrev och e-handelstips

Senaste inläggen

2017-10-20
Nytt samarbete förenklar hemleverans för e-handlare
Pressmeddelande 2017-10-20. Flexibilitet och valfrihet för när och hur varan levereras är viktigt för många som handlar på nätet. E-handelsleverantören E37 erbjuder nu hemleveranstjänster via logistikföretaget Best Transport integrerat i e-handelssystemets kassa. För konsumenten blir det enkelt att se hur snabbt det går att få hem varorna och välja leveransdatum.
2017-10-13 15:52
E37 har nu checkout-lösningen Ecster Pay tillgänglig
Nu samarbetar vi och Ecster kring deras Ecster Pay i kassan som hjälper kunden före, under och efter köpprocessen. Med Ecster Pay förenklas köpet genom en smidig checkout med de vanligaste betalsätten, tillsammans med möjligheten att få välja leveransadress.
2017-02-22
Försäljningsrekord för AIK Shops e-handel
För AIK Shop innebar 2016 fantastiska rekord både för julhandeln och året i sin helhet. Med optimal mobilanpassning, smarta kampanjer och AIK-anpassade produktlanseringar nådde man för första gången en åttasiffrig omsättning i webbshopen.
2017-01-19
E-handelsoptimering: Frakt och leverans
Frakten är en av de viktigaste parametrarna att få rätt för en e-handlare. Om leveransen upplevs som dyr, obegriplig eller krånglig är risken stor att man tappar kunden i kassan. En smart utformad fraktmodell har betydelse för både konverteringsgrad, merförsäljning och lönsamhet. I den här artikeln går vi igenom sex aspekter av frakt- och leveransoptimering.
2015-12-07
Jordklok.se – e-handelsoptimering gav ny tillväxtboom
Jordklok.se är en av Sveriges ledande nätbutiker för ekologiska produkter. Inför 2015 var frågan hur mycket mer det fanns att hämta genom att byta till en modernare e-handelsplattform. En första utvärdering visar fantastiska resultat på kort tid för både konverteringsgrad och försäljning, med mobilanpassningen som främsta framgångsfaktor.
2015-11-26
Succé för Blåvittshopen, ökade mer än 130%
Inför fotbollssäsongen 2015 lanserade IFK Göteborg en helt ny webbshop med hjälp av e-handelsleverantören E37. Med en försäljningsökning på 130 % jämfört med 2014 har satsningen överträffat alla förväntningar.

Arkiv

2017
   oktober 2017 (2)
   februari 2017 (1)
   januari 2017 (1)
2015
   december 2015 (1)
   november 2015 (1)
   maj 2015 (1)
   april 2015 (2)
2014
   december 2014 (1)
   november 2014 (1)
   oktober 2014 (2)
   september 2014 (1)
   mars 2014 (1)
   februari 2014 (1)
2013
   november 2013 (1)
   oktober 2013 (1)
   september 2013 (1)
   augusti 2013 (1)
   juli 2013 (1)
   juni 2013 (1)
   mars 2013 (4)
   februari 2013 (4)
2012
   december 2012 (1)
   oktober 2012 (3)
   september 2012 (6)
   augusti 2012 (3)
   juli 2012 (1)
   april 2012 (3)
   mars 2012 (3)
2011
   november 2011 (1)
   oktober 2011 (1)
   maj 2011 (2)
   april 2011 (1)
   mars 2011 (1)
2010
   november 2010 (1)
   oktober 2010 (1)
   juni 2010 (2)
   maj 2010 (1)
   april 2010 (2)
   mars 2010 (1)
Scrolla upp
Stäng